Flyers celebrate vs herentals 151113

16 november 201301:02

Door Joep Meijsen

Flyers viert thuiskomst met grote zege

Heerenveen speelde voor het eerst in weken weer thuis. Voor duizend toeschouwers scoorde Tony Demelinne twee keer in een ruime 7-1 overwinning op Herentals. Tilburg nam vrijdagavond laat afstand van Geleen en won de wedstrijd met 6-2.

Coach Chris Eimers was na afloop tevreden over zijn ploeg, die vooral in het tweede deel van de wedstrijd heerste en uitliep naar een flinke zege. ‘We hebben dit seizoen vaker goede eerste periodes gespeeld, waarin we zelf de kansen niet benutten en met achterstand gingen rusten. In deze wedstrijd profiteerden we wel van de kansen en was het de tegenstander die vanuit een achterstand moest spelen.’

Flyers begon buitengewoon flitsend aan de ontmoeting. Een halve minuut na het openingssignaal van referee Debby Hengst was het Kevin Bruijsten die de puck al achter Bjorn Steijlen deponeerde. 2,5 Minuut later verdubbelde Tony Demelinne de score al en keek Herentals al tegen een 2-0 achterstand aan. Het was de 17-jarige Emiel Goris die halverwege de periode voor de aansluitingstreffer zorgde.

Het was tevens de sterkste periode in de wedstrijd van Herentals, dat verschillende goede kansen kreeg op de gelijkmaker. De ploeg van Paul Vincent zag er echter defensief nooit heel solide uit, iets wat ook door de coach werd beaamd. ‘De meeste tegengoals in de wedstrijd kwamen door verloren Ă©Ă©n op Ă©Ă©n duels. Ik heb op dit moment maar de beschikking over vijf verdedigers. Tegen een snel rondspelende ploeg als Heerenveen wordt het dan lastig.’

Herentals mistte bovendien verschillende belangrijke krachten, waaronder topscorer Craig Voakes. De speler die eerder deze week nog op proef was bij Krefeld stond wel omgekleed in de bank, maar kreeg geen ijstijd. ‘Hij heeft een lower body injury. Voor de zekerheid hield ik hem aan de kant. Ik ben hem liever een wedstrijd kwijt dan een maand omdat zijn blessure verergert’, aldus Vincent. ‘Maar het is natuurlijk een enorme aderlating als je het zonder zo’n creatieve speler moet stellen.’

De club hoeft niet bang te zijn dat Voakes overstapt naar Krefeld. Voakes maakte weliswaar indruk tijdens de proeftraining, maar Krefeld ziet voorlopig af van het contracteren van een extra buitenlander. Vanaf de bank zag de aanvaller eerst hoe Brent Janssen een penaltyshot miste vroeg in de tweede periode, maar uiteindelijk Herentals de derde tegentreffer bijna cadeau deed. De puck bleef liggen op de lijn na een schot en Joey Oosterveld was er als de kippen bij om de kans af te maken.

In de derde periode was Flyers daarna heer en meester op het ijs. Calvin Pohlman zorgde vroeg in de derde periode voor de 4-1, terwijl daarna ook nog Brent Janssen, Shawn Collymore en Tony Demelinne het net wisten te vinden. Bij Flyers debuteerde Levi Houkes, die in een lijn speelde met Collymore en Valentijn Bouten. Jade Galbraith was nog niet van de partij bij Heerenveen.

Ondanks de grote nederlaag gelooft Paul Vincent gewoon nog in een plek bij de top vier voor Herentals. ‘Helemaal. We gaan iedere week beter spelen als ploeg. Ik voel me goed als hoofdcoach hier. Herentals is een heel goede organisatie om te beginnen als coach. Niet te veel druk, maar wel veel trots. Ik heb na mijn loopbaan als speler altijd als coach aan de slag gewild en het bevalt me prima.’

De coach van Herentals was ook blij met de goal van de piepjonge Emiel Goris. ‘Zijn eerste goal als profspeler en nog een mooie ook. Dat is een moment dat een speler nooit meer vergeet. Ik weet nog precies hoe het bij mij ging en dat is inmiddels twintig jaar geleden. Het is een wedstrijd waarin zo’n jonge speler zich kan laten zien en kan groeien. Hij deed het zeker niet slecht en er zijn in Herentals nog meer talentvolle jonge spelers. Het is mooi om die te mogen helpen beter te worden.’

Tilburg Trappers – Geleen Eaters

Geleen Eaters maakt een bijzonder moeilijk seizoen door. Een fors lager budget zorgt ervoor dat de ploeg flink aan routine heeft ingeboet en met slechts een beperkt aantal importspelers aantreedt. Tegen Tilburg Trappers op vrijdagavond leek Eaters echter lange tijd op weg naar een enorme stunt.

Na twee periodes ijshockey keek titelkandidaat Tilburg in eigen huis voor elfhonderd toeschouwers nog tegen een 1-2 achterstand aan. Mikko Palotie zorgde al na twintig seconden voor de openingsgoa. Hoewel Aaron Lee er zes minuten later 1-1 van maakte, was het Kay Gielen die de meegereisde loyale Eaters-supporters een hart onder de riem stak door zijn ploeg weer op voorsprong te brengen.

Tilburg beschikt dit seizoen echter over een uitgebalanceerde selectie, die niet altijd geweldig hoeft te ijshockeyen om wel wedstrijden te winnen. Uitgerekend in de tweede powerplay van de wedstrijd voor Eaters zelf was het Tilburg dat vroeg in de derde periode langszij kwam via een shorthanded goal van Ivy van den Heuvel.

Daarna was Tilburg niet meer te stoppen voor Geleen. Ahetr elkaar waren het Bjorn Willemse, Nick de Ruijster, Diederick Hagemeijer en Will Colbert die Patrick Martin wisten te passeren, waardoor er na zestig minuten spelen toch nog een ruime 6-2 overwinning voor de als favoriet aan de wedstrijd begonnen ploeg op het scorebord stond.