Okt2019 Nedspa 10

8 januari 202008:13

Door Joep Meijsen

Game Day: Een finale in Barcelona

Het Nederlands ijshockeyteam speelt vanmiddag in Barcelona om 12.00 uur een alles of niets wedstrijd voor plaatsing voor de volgende ronde in de Olympische kwalificatie. Een vooruitblik op een bijzondere wedstrijd met een link naar de livestream.

Wat er vooraf ging

Het Nederlands team speelde halverwege december het pre-Olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona en maakte korte metten met de eerste twee tegenstanders. Mexico werd met 17-1 verslagen door de ploeg die onder leiding stond van Bo Subr en een dag later werd met 14-1 gewonnen van Chinees Taipei. Aangezien ook Spanje beide tegenstanders had verslagen, mochten Nederland en Spanje uitmaken wie zich zou plaatsen voor de volgende ronde. Nederland mag bij winst in februari naar Kazachstan, Spanje zou naar Sloveni√ę moeten. Zo ver kwam het echter niet. De Zamboni bleef in de eerste pauze bij een stand van 0-0 te lang warm water lozen op dezelfde plek waardoor een enorm wak ontstond. Urenlange pogingen het ijs te herstellen leverden onvoldoende resultaat op, waardoor de scheidsrechter geen andere keuze had dan afgelasting vanwege gevaar voor de spelers. Uit de verschillende opties, terug naar Spanje, neutraal terrein of zelfs een wedstrijd in Nederland, koos de internationale ijshockeyfederatie IIHF voor overspelen in de hal in Barcelona. Voor alle duidelijkheid: de wedstrijd wordt in zijn geheel overgespeeld.

De kosten voor het spelen van de wedstrijd worden vergoed. Oranje is gisteren naar Barcelona gevlogen en keert vrijwel direct na de wedstrijd weer terug naar huis.

Een iets aangepaste selectie

Ten opzichte van de selectie van halverwege december ontbreken Mark Hoekstra, Stijn Knoop, Alexei Loginov, Jordy van Oorschot en Jasper Nordemann vanwege een combinatie van werk, studie of blessures. Daarvoor in de plaats komen Justin Evers (Den Haag) Ninho Hessels (Tilburg), Giovanni Vogelaar (Bregenzerwald) en Luke Zwartbol (Nijmegen). Op Vogelaar na spelers die nog niet eerder een offici√ęle interland voor Nederland speelden. Op het laatste moment werd Trappers-aanvaller Reno de Hondt nog toegevoegd aan de selectie. Zijn selectie gaat ten koste van Geleen-forward Luca Heutmekers. Ook bondscoach Doug Mason is aanwezig.

De selectie

Goalies

Ian Meierdres (Tilburg)
Martijn Oosterwijk (Heerenveen)

Defense

Ninho Hessels (Tilburg)
Boet van Gestel (Tilburg)
Kilian van Gorp (Tilburg)
Ernesto Klem (Berlijn)
Jordy Verkiel (Tilburg)
Giovanni Vogelaar (Bregenzerwald)
Luke Zwartbol (Nijmegen)

Forwards

Mickey Bastings (Tilburg)
Bartek Bison (Tilburg)
Jonne de Bonth (Tilburg)
Thomas Borgman (Zoetermeer)
Lars den Edel (Heerenveen)
Justin Evers (Den Haag)
Reno de Hondt (Tilburg)
Joey Oosterveld (Den Haag, captain)
Raymond van der Schuit (Nijmegen)
Jord Smit (Heerenveen)
Danny Stempher (Tilburg)
Joy Turpijn (Zoetermeer)
Nick Verschuren (Geleen)

Spanje

Nederland boekte ooit ook een monsteroverwinning op Spanje. In Las Palmas, Spanje werd het op 13 maart 1978 maar liefst 19-0 in het voordeel van het Oranje, nog altijd de grootste nederlaag in de Spaanse ijshockeygeschiedenis De laatste keer dat de teams tegenover elkaar stonden in een wedstrijd die wel het einde haalde was het echter een stuk spannender. Tijdens het wereldkampioenschap in het Spaanse Jaca werd het 3-2 voor Nederland dankzij een goal van Boet van Gestel in overtime. Spanje staat drie plaatsen lager op de wereldranglijst dan Nederland, 28 om 31.

Via Nick Verschuren (11 punten) en Danny Stempher (9 punten) domineert Nederland de topscorerslijst van het toernooi. De topscorer onder de Spanjaarden is Alfonso Garcia van SAD Majadahonda met twee goals en zes assists. De Spaanse ploeg verdeelde de doelpunten behoorlijk, wat in de strategie van hun bondscoach past om met vier lijnen in hoog tempo te spelen. Nederland was in de gestaakte wedstrijd na twintig minuten weliswaar de sterkste ploeg, had tien schoten op doel tegen vier van Spanje, maar was nog doelpuntloos. Beide teams raakten het ijzerwerk. De laatste actie van de wedstrijd was een overtreding op Raymond van der Schuit, waardoor Oranje in de slotfase van de periode aan zijn eerste powerplay was begonnen.

Teamnieuws vanuit Spanje ontbreekt op dit moment. De website van de Spaanse bond bevat slechts een aankondiging van de wedstrijd gepubliceerd kort na de beslissing van de IIHF om het duel in zijn geheel over te spelen.

Coverage

Nederlanders die al dan niet toevallig in Barcelona zijn, hebben geluk. De toegang tot de wedstrijd is gratis. Voor de thuisblijvers wordt er een livestream verzorgd via YouTube.

Foto: Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockeynederland.nl)