Scheidsrechtersweekeinde

3 september 201908:58

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Nationale jeugdteams, scheidsrechtersweekeinde en een emotionele zwemtocht

In de Morning Skate op deze dinsdag aandacht voor oefenwedstrijden en de voorselecties van de nationale mannenteams U18 en U20. Verder werpen we een blik op het Scheidsrechtersweekeinde zoals dat afgelopen weekend werd gehouden in Tilburg, hebben we een nieuwkomer voor Zoetermeer Panters, verlengingen in Herentals, wat spelersnieuws uit de Oberliga Nord en de zwemtocht van Kevin Riedijk.

De U20 van Nederland...

is druk bezig met de voorbereiding op het wereldkampioenschap zoals dat volgend jaar wordt gespeeld in het Zuid-Koreaanse Gangneung. De U20 speelt daar van 28 januari tot en met 3 februari tegen Zuid-Korea, Kroati√ę, Belgi√ę, China en Isra√ęl. Afgelopen zaterdag oefende de ploeg in D√ľsseldorf tegen het U20-team van de lokale DEG. Die wedstrijd eindigde in een 4-1 nederlaag voor Nederland. Op zondag was dezelfde ploeg actief in Krefeld, waar het duel tegen de U20 van de lokale Pinguine met 3-1 werd verloren.

Bekijk hier de complete voorselectie voor de U20 >>>

Ook de U18 van Nederland...

kwam afgelopen weekeinde in actie. De ploeg speelde zaterdag in Krefeld tegen de leeftijdsgenoten van de Pinguine. Die ontmoeting werd met 6-2 verloren. De U18 bereidt zich voor op het wereldkampioenschap in in het Chinese Tianjin van 21 tot en met 27 maart. Tegenstanders zijn China, Spanje, Kroati√ę, Australi√ę en Bulgarije.

Bekijk hier de complete voorselectie voor de U18 >>>

Bondscoach Theo van Gerwen kijkt..

ondanks de verliespartijen tevreden terug op het weekeinde. Steeds meer jeugdinternationals spelen in het buitenland, waardoor de laatste weken van de zomer een goed moment zijn om alle potenti√ęle jeugdinternationals bij elkaar te krijgen. 'Ik heb een goede indruk kunnen krijgen van alle spelers. Het is goed nieuws voor het Nederlandse ijshockey dat we steeds bredere selecties krijgen', laat hij weten.

Afgelopen weekeinde was ook..

het traditionele scheidsrechtersweekeinde, dat werd gehouden in Tilburg. Op zaterdag waren er maar liefst 55 scheidsrechters van alle niveaus aanwezig. Een dag later kwamen de referees en linesmen van de Beneliga nog een keer bij elkaar. Het werd voor alle aanwezigen een nuttig weekeinde waarin theorie en praktijk werden aangescherpt in de aanloop naar een nieuw seizoen ijshockey.

Foto's: Jenny Goessens

Scheidsrechtersweekeinde 2019

Zoetermeer Panters...

heeft een nieuwe speler in de selectie. Het gaat om de 19-jarige Martijn Geerligs, die vorig jaar uitkwam voor Nijmegen Devils en Amsterdam Tigers. Geerligs is tevens een vaste keuze in de jeugdselecties bij Nederland. Hij speelde vorig jaar het U20-WK en kwam tot vier goals en een assists in vijf wedstrijden. In de Beneliga speelde hij 18 wedstrijden met drie goals en vier assists. Geerligs komt oorspronkelijk uit de jeugdopleiding van Den Bosch.

Hyc Herentals blijft...

namen bekendmaken richting het nieuwe seizoen. De regerende kampioen in de Beneliga maakte gisteren bekend dat aanvallers Ben Coolen en Jacques de Ceuster komend jaar weer voor de club spelen. Beide forwards zijn 18 jaar oud en hadden vorig jaar respectievelijk vijftien en acht punten met in totaal elf goals.

Voor wie het gisteren...

gemist heeft. Breda treedt in samenwerking met Tilburg Trappers toe tot de Eerste Divisie. Het maakt onderdeel uit van een bredere samenwerking om de populariteit van ijshockey in de regio te versterken. Lees er hier meer over >>>

Saale Bulls Halle..

hebben een succesvolle try-out achter de rug met de 19-jarige Christian Guran, die vorig jaar nog in de jeugd bij Augsburg speelde. Hij zal komend jaar voor Halle uitkomen in de Oberliga Nord. Hannover Scorpions hebben alvast een speler vastgelegd voor volgend seizoen. Robert Peleikis speelt nu nog voor de lokale concurrent Hannover Indians. Scorpions testen nog voor komend seizoen de 26-jarige aanvaller Ralf Rinke, die op verschillende niveaus speelde in Duitsland. Tot aan de DEL aan toe.

Afgelopen zaterdag heeft...

Kevin Riedijk van Zoetermeer Panters in Dordrecht meegezwommen in Swim to Fight Cancer. In AD legt hij uit hoe hij op het idee kwam. 'Mijn vriendin zwemt bij de sporttak van de Dordtse Reddingsbrigade en omdat het ijshockeyseizoen maar tot maart duurt, lig ik daarna ook vijf keer per week in het water. Inmiddels ben ik ook lid en de Reddingsbrigade doet mee. We zwemmen 2,5 kilometer door de binnenstad van Dordrecht om geld voor kankeronderzoek op te halen.'

Daarbij is hij ook persoonlijk erg betrokken..

'Iedereen verliest familieleden aan kanker, zodat de ziekte bijna niet meer bijzonder is. Maar ik verloor twee jaar geleden mijn neefje van 2 jaar oud. Aan meningokokken en dan niet hersenvliesontsteking, maar de zeldzame vorm via bloedvergiftiging. Er is een bacterie die ondanks inenting resistent is en er is maar een klein deel dat ziek wordt. Dat jaar was hij het vijfde geval', vertelt hij aan de krant.

Bij de tocht past hij een ritueel toe...

dat hij ook bij ijshockey altijd doet. 'Nadat de teams bij de voorstelling tegenover elkaar hebben gestaan en vervolgens wegschaatsen, blijf ik altijd nog even staan. Dan zwaai ik naar de plek waar hij altijd op de tribune zat... Op de kade, vlak voordat ik het water inspring, zal ik zeker weer voor hem zwaaien.'