Teamfoto Nederlands Vrouwenteam Schiphol 2019

23 mei 201907:27

Door Joep Meijsen

Nederland kijkt naar organisatie vrouwen-WK

Nederland overweegt zich vrijdag officieel kandidaat te stellen voor de organisatie van het wereldkampioenschap voor vrouwen Division IA waarin Oranje komend seizoen uitkomt. Dit gebeurt als vrijdag geen ander land gekozen wordt.

Dat meldt bondsdirecteur Rob van Rijswijk vanuit Bratislava, waar rondom de ontknoping van het wereldkampioenschap het jaarlijkse congres van de internationale ijshockeyfederatie IIHF wordt gehouden. Daar worden morgen de speelsteden voor de meeste wereldkampioenschappen bepaald, lees hier een overzicht van de plaatsen waar Oranje-teams mogelijk naartoe gaan.

Voor het wereldkampioenschap voor vrouwen Division IA had zich tot recent nog geen kandidaat gemeld. Rob van Rijswijk: 'Het zou natuurlijk geweldig zijn om het kampioenschap in Nederland te organiseren. De Nederlandse vrouwenploeg is twee keer achter elkaar gepromoveerd en zou dan voor het eerst een WK voor eigen publiek kunnen spelen. De begroting is op dit moment echter nog niet rond. Als vrijdag geen andere kandidaat gekozen wordt, dan gaan we vragen om extra tijd om te kijken of we voldoende dekking kunnen vinden om het WK naar Nederland te halen. Frankrijk heeft zich wel op het laatste moment gemeld voor de organisatie, daar gaan we gaan kijken hoe dat afloopt.'

Thialf in Heerenveen zou een mogelijke speellocatie kunnen zijn. In de Friese ijshal werd enkele jaren geleden ook het U18-WK voor mannen georganiseerd. In welke periode het wereldkampioenschap gehouden wordt, is nog niet duidelijk.