IHF 25
Logo IIHF WK 2022 Angers Frankrijk

Team NL Vrouwen WK 2022

Team NL vrouwen in actie tijdens WK in Angers
Team NL vrouwen in actie tijdens WK in Angers — © ThĂ©o BARILLER-KRINE

25 april 202218:55

Door Gerard Bos

Noorwegen maatje te groot voor vrouwen

De Nederlandse Team NL vrouwen bleven maandag met lege handen achter na de tweede wedstrijd van het WK in Frankrijk. Tegenstander Noorwegen bleek een flinke maat te groot: 7-1.

De Oranjedames openden de titelstrijd in Division 1A zondag nog met een punt tegen Oostenrijk. Tegen dat land werd na shootouts verloren: 2-1. Die score stond een dag later al na de eerste periode op het bord in Angers, waar de vrouwen van bondscoach Marco Kronenburg de Noorse dames in de beginfase prima tegenstand boden.
Oranje schoot in de eerste periode bijvoorbeeld vaker op goal dan de Scandinavische opponent (10-7). Helaas voor Nederland hadden de Noorsen het vizier beter scherp. Na ruim drie minuten opende Marthe Brunvold de score en na een kwartier spelen verdubbelde Lotte Pedersen de marge via een powerplaygoal

Hoop

Captain Savine Wielenga gaf Oranje hoop op een comeback door nog voor het einde van de eerste periode de aansluitingstreffer te scoren. Kayleigh Hammers en Julie Zwarthoed, zondag tegen Oostenrijk nog Oranjes doelpuntenmaakster, zorgden voor de assists bij de 2-1.

Een sterk Noors begin van de tweede periode deed Oranje uiteindelijk de das om. Eerst maakte Pedersen er via opnieuw een powerplaygoal 3-1 van. Na drie tegentreffers op tien schoten maakte goalie Eline Gabriele - zondag nog goed voor maar liefst 46 saves tegen Oostenrijk – plaats voor Claudia van Leeuwen. Zij moest helaas op haar beurt binnen 50 seconden na haar entree al de 4-1 toestaan, gescoord door Andrea Dalen.

Terugkomen van een dergelijke achterstand tegen een goede ploeg als Noorwegen bleek voor Oranje een brug te ver. Na bijna negen minuten in de tweede periode betekende de derde powerplaygoal van de wedstrijd een 5-1 voorsprong voor Noorwegen. Ditmaal was het Line Bialik die scoorde.

Goal Nederland

Ondertal

De achterstand en de ondertalsituaties eisten in de derde periode vervolgens hun tol. Met een 16-6 schotenvoordeel voor de Noorse vrouwen viel er voor Oranje geen eer meer te behalen. Van Leeuwen moest nog twee keer een doelpunt incasseren. Goals van Madeline Haug Hansen (powerplay) en Emilie Kruse zorgden uiteindelijk voor een 7-1 eindstand.

De volgende wedstrijd van Oranje is woensdagavond. Om 19.30 uur is Frankrijk dan de volgende opponent op het WK Division 1A.

Statistieken

Foto's van de wedstrijd