— © ThĂ©o BARILLER-KRINE

28 april 202212:12

Door Gerard Bos

Vrouwen onderuit tegen thuisland Frankrijk

Koningsdag in Nederland, maar in Frankrijk was het woensdag geen ‘Oranje boven’. Onder toeziend oog van veel publiek was het thuisland op het wereldkampioenschap Division 1A te sterk voor de Team NL vrouwen: 4-1.

Na een punt in de nederlaag tegen Oostenrijk (na shootout) en een verlies tegen Noorwegen, trachtte Nederland in het treffen met de Fransen de eerste zege te boeken. Dat lukte niet, ondanks bij vlagen prima spel van Oranje. Het zat echter op momenten (weer) niet mee).

Achterstand

De Franse vrouwen begonnen beter aan de wedstrijd door na de eerste periode met een 1-0 voorsprong van het ijs te stappen. De openingstreffer viel na 14 minuten en kwam van de stick van Jade Barbirati. Waar goalie Eline Gabriele zich geklopt zag, voorkwam ze vervolgens enkele keren een grotere achterstand. Zo stopte ze onder meer een penaltyshot van Marion Allemoz, de Franse captain.

Mede dankzij Gabriele kwam Oranje ook de eerste minuten van de tweede periode ongeschonden door. Dat het bij 1-0 bleef, gaf de Nederlandse vrouwen de kans een gelijkmaker af te dwingen. Halverwege de wedstrijden boden powerplays daartoe een mogelijkheid. Het geluk in de afronding ontbrak echter, zo werd onder meer de paal geraakt

Klap

Estelle Duvin deelde vervolgens een klap uit door alsnog de 2-0 te maken. De goal leidde een paar hectische slotminuten in van de tweede periode. Eerst toonde Oranje daarin veerkracht door via Kayleigh Hamers de aansluitingstreffer te scoren via een nu wel succesvolle powerplaysituatie: 2-1. Het leek de ideale opmaat naar de derde periode, anderhalve minuut voor het einde.
Helaas voor Oranje kreeg Jet Milders vlak na de treffer een straf en profiteerden de Franse vrouwen vrijwel meteen van de overtalsituatie. Daardoor stond het 23 seconden na het Nederlandse doelpunt al weer 3-1 voor het thuisland: Lea Parmant bracht de marge weer op twee.

Comeback

Een comeback zat er in de derde periode voor de Nederlandse vrouwen niet meer in. Oranje probeerde het wel, maar de puck viel woensdag ook vaak net niet goed. De powerplay bood helaas geen uitkomst. De Fransen scoorden nog wel, shorthanded zelfs. De goed keepende Eline Gabriele, die vele Franse kansen onschadelijk maakte, zag Chloe Aurard de 4-1 maken.

Oranje wacht nog Ă©Ă©n wedstrijd in Frankrijk. Het nog puntloze Slowakije is donderdagmiddag om 16.00 de tegenstander.