IHF 25
Logo IIHF WK 2022 Angers Frankrijk

Team NL Vrouwen WK 2022

Eline Gabriele
Eline Gabriele — © ThĂ©o BARILLER-KRINE

24 april 202218:27

Door Joep Meijsen

Vrouwen halen punt in openingswedstrijd

De Nederlandse Team NL vrouwen zijn het WK in Division 1A in Angers begonnen met een nipte nederlaag tegen Oostenrijk. Julie Zwarthoed scoorde voor Oranje, dat pas na penaltyshots verloor.

Eline Gabriele stopte maar liefst 46 van de 47 schoten van de Oostenrijksen en speelde daarmee een hoofdrol in het duel. De bij Oranje teruggekeerde Claudia van Leeuwen was de back up. Gabriele werd gekozen tot man of the match bij Nederland.

Na een doelpuntloze eerste periode opende Oostenrijk na ruim een half uur spelen de score. Met Michelle Noe op de strafbank voor boarding was het Charlotte Wittich die het doelpunt maakte. Nederland liep in het duel tegen 16 strafminuten op.

Gelijkmaker

Met nog dertien minuten te spelen was het Julie Zwarthoed die het historische eerste doelpunt scoorde voor Nederland op dit niveau. Kayleigh Hamers en Savine Wielenga kregen de assists op hun naam. Wielenga deed dit na een seizoen vol blessureleed.

Oranje slaagde erin de resterende speeltijd door te komen in een periode waarin Oostenrijk het spel bepaalde. De treffer van Zwarthoed was tevens het enige geregistreerde schot van Nederland in de periode.

Overtime

Daarmee stelde Nederland het eerste punt op het WK veilig. Overtime bracht geen beslissing, waardoor de loterij van penaltyshots volgde. Daarin was het wederom Wittich die succesvol was en daarmee Oostenrijk het bonuspunt bezorgde.

Morgenmiddag om 16.00 uur kom Nederland opnieuw in actie. Noorwegen is dan de tegenstander.

Statistieken

Foto's van de wedstrijd