IHF 25
Logo IIHF WK 2022 Angers Frankrijk

Team NL Vrouwen WK 2022

IIHF 23
— © Theo BARILLER-KRINE

28 april 202221:34

Door Gerard Bos

Vrouwen degraderen door verlies tegen Slowakije

Afsluiten met winst, degradatie afwenden; het zat er donderdag allemaal niet in voor de Nederlandse ijshockeyvrouwen. Het laatste duel in Frankrijk op het WK in divisie 1A ging verloren: de 4-1 nederlaag tegen Slowakije betekent degradatie naar divisie 1B.

Met de tegenslag is een einde gekomen aan een reeks successen op mondiale titeltoernooien. Na enkele promoties reikte Oranje tot divisie 1A. Om op dat niveau actief te blijven, was donderdag een overwinning op het nog puntloze Slowakije vereist. Het vertrouwen was vooraf groot, maar winst bleef uit voor de Oranjevrouwen. Die hadden tot dan toe 1 punt gehaald in de openingswedstrijd tegen Oostenrijk.

De Nederlandse vrouwen speelden in de eerste periode tegen Slowakije vooral in ondertal. Er kwamen meerdere straffen, de een discutabeler dan de andere, voor achtereenvolgens Kayleigh Hamers, Bieke van Nes, Nicky Tjin-a-Ton en Jet Milders. Ondanks alles stond het na de eerste twintig minuten nog 0-0.

Ongelukkig

Na drie minuten in de tweede periode was het dan toch raak. Nikola Nemcekova zette Slowakije op een 1-0 voorsprong, met een doelpunt dat - zoals wel vaker deze week – voor Oranje vooral ongelukkig was. De Nederlandse vrouwen stelden vervolgens orde op zaken. Julie Zwarthoed stond na 32 minuten spelen op de goede plaats om in de rebound een powerplaygoal te scoren: 1-1.

Daarmee was de wedstrijd weer in evenwicht, maar dat bleef niet lang zo. Nog voor het einde van de periode was het opnieuw Nemcekova die Oranje een dreun gaf. Ze passeerde goalie Eline Gabriele en maakte er 2-1 van.

Dadendrang

Het betekende dat een comeback gewenst was in de derde periode; Oranje had twintig minuten de tijd om degradatie af te wenden. Aan de dadendrang lag het niet, zo bleek uit het aantal schoten. In de eerste twee periodes was het tweemaal 13-6 voor de Slowaakse vrouwen op dat vlak, maar in de derde periode vuurde Oranje meer pucks (10) af op de goal dan de opponent (7).

De inzet en goede intenties ten spijt, het mocht niet baten. Een powerplaygoal van Lucia Istocyova (na slashing penalty voor Hamers) vormde de genadeklap. De Nederlands vrouwen knokten voor wat ze waard waren, maar kwamen de 3-1 niet meer te boven. In plaats van een aansluitingstreffer viel enkele minuten voor tijd via Tatiana Korenkova ook nog de 4-1. Daarmee was het lot van Oranje bezegeld.

Statistieken

Foto's van de wedstrijd