Stap 3: Doel

Wat willen we bereiken?

Wanneer duidelijk is welke onderdelen van het vrijwilligersbeleid verbeterd moeten worden (stap 1: aanleiding) en op wie je je wilt richten (stap 2: doelgroep), dan hoeft het geen al te groot probleem te zijn om het doel te omschrijven. Belangrijk is wel dat je probeert de doelstellingen zo concreet mogelijk te maken. Hoe concreter, hoe makkelijker het weer is om de volgende stappen te zetten: het bepalen wat te doen (stap 4: acties) en hoe het aan te pakken (stap 5: aanpak).

Bovendien kun je, door precies aan te geven wanneer wat bereikt moet zijn, achteraf bepalen of het beleid succesvol is geweest (stap 6: evaluatie).

TIP!
Ook hier is het natuurlijk weer zaak dat je het doel zoveel mogelijk samen bepaald. Voor de uitvoering is het straks namelijk van groot belang, dat iedereen er achter staat en overtuigd is van de noodzaak om actie te ondernemen. Informeer daarom tijdig alle betrokkenen (vrijwilligers, leden) over de voornemens.

3.1. Omschrijf globaal het doel
Het gaat hierbij om een algemeen doel: waar wil je dat het beleid zich op richt? Enkele voorbeelden:
ervoor zorgen dat het verloop onder vrijwilligers afneemt,
ervoor zorgdragen dat de werkdruk afneemt
ervoor zorgdragen dat het tekort aan vrijwilligers afneemt.

3.1. Omschrijf concrete (sub)doelen
Probeer het algemene doel verder te preciseren, eventueel door een uitsplitsing in een aantal subdoelen. Sluit daarbij aan op de probleemformulering, door aan te geven welk deel van het probleem wordt aangepakt. Omschrijf zo nodig het doel per doelgroep. Geef per (sub) aan of het een doel voor de korte, middellange of lange termijn is.

Voorbeelden:

Verbeteren van de begeleiding van vrijwilligers.
Taken over meer personen verdelen.
Ervoor zorgdragen dat vrijwilligers zich meer gewaardeerd voelen.

3.2. Bepaal welke concrete resultaten worden nagestreefd
Probeer daar waar mogelijk is de doelen te vertalen naar concrete meetbare resultaten: wanneer moet precies wat bereikt zijn? Wanneer ben je tevreden? Als bijvoorbeeld het doel is om meer vrijwilligers aan te trekken, wat is dan meer? Ben je tevreden met twee nieuwe vrijwilligers of moeten er twintig nieuwe vrijwilligers komen?

Let wel goed op dat het resultaat haalbaar is. Honderd nieuwe vrijwilligers voor een vereniging van 120 leden is misschien wat te hoog gegrepen. Leg de lat dus niet te hoog, maar ook niet te laag.
Het doel moet wel een zekere uitdaging inhouden. De resultaten moeten immers wel een wezenlijke bijdrage leveren aan het oplossen van het probleem en niet alleen cosmetisch zijn.

Voorbeelden:

Het verloop onder vrijwilligers is binnen drie jaar met 20% teruggelopen.
Binnen een jaar houden bestuursleden zich nog maar sporadisch bezig met uitvoerende taken.
Het aantal vrijwilligers dat zo nu en dan voor de vereniging werk verricht is in twee jaar verdubbeld.

Laatst gewijzigd op 25 april 2024 om 11:58