Stap 6: Evaluatie

Hoe bepalen we het resultaat?

6.1. Bedenk hoe bepaald gaat worden wat de plannen hebben opgeleverd en hoe ze zijn uitgevoerd Evaluatie, dat wil zeggen, het vaststellen wat het beleid heeft opgeleverd en hoe het is uitgevoerd, is niet zelden een stap die erbij inschiet. Toch is het van belang, vooral om het een volgende keer (nog) beter te kunnen doen en bijvoorbeeld niet in dezelfde valkuilen te stappen. Bedenk dus al van te voren hoe en wanneer je gaat evalueren.

TIP!
Om verantwoording af te kunnen leggen aan het bestuur of de algemene ledenvergadering is het aan te bevelen de belangrijkste punten uit de evaluatie op papier te stellen. Dat is uiteraard ook handig wanneer het werk aan anderen wordt overgedragen.

6.2. Stel vast wat het uiteindelijk resultaat van de acties is
Na afloop en soms ook tussentijds, dient vastgesteld te worden wat de acties concreet opgeleverd hebben. Is het doel bereikt? In hoeverre hebben de acties bijgedragen aan de oplossing van het probleem? Zijn de betrokkenen tevreden?

Welke (neven)effecten heeft het gehad? Het kan namelijk zijn dat er nog anderen resultaten zijn bereikt, die niet in de doelen waren opgenomen. Stel bijvoorbeeld dat het beschrijven van alle functies en taken een van de acties was. Een neveneffect kan dan zijn, dat daarbij nog eens kritisch naar de inhoud van de takenpakketten is gekeken en dat van sommige functies de inhoud is aangepast.

6.3. Ga na hoe het proces verlopen is
Naast het vaststellen van het resultaat is het ook van belang om terug te blikken op het verloop van het proces. Loop daarvoor alle stappen nog eens na en stel per stap vast wat er goed is gegaan en wat beter had gekund.

6.4. Ga na wat er geleerd kan worden
Wat is van belang om in gedachten te houden voor een vervolg? Welke zaken hebben aan het succes bijgedragen? Hoe kunnen we deze voor de toekomst veilig stellen? Welke beren zijn we op de weg tegengekomen en hoe kunnen we die in de toekomst vermijden?

Laatst gewijzigd op 25 april 2024 om 11:59