Home Regle¬≠men¬≠ten → Bijlage XI: Body checken vs body contact

Bij­la­ge XI: Body chec­ken vs body contact

Vanaf het seizoen 2019-2020 is het niet meer geoorloofd om body checks te geven tot en met U13 leeftijdscategorie. Body contact zal zeker wel nog worden toegelaten. De reden waarom IJshockey Nederland tot dit besluit is gekomen is:
1) Omdat hiermee in andere landen veel succes wordt geboekt,
2) Omdat de focus voor de jonge speler gericht zal zijn op de uitvoering van de juiste techniek bij body contact en hierdoor ook een betere techniek ontwikkeld wordt om op latere leeftijd om te gaan met body checking. Body contact is een onderdeel van competitief ijshockey op alle leeftijdsniveaus. Om op een juiste manier uitleg te geven aan het verschil tussen body checking en body contact is een volgende uitleg samengesteld. Tevens is een YouTube link beschikbaar met daarin voorbeelden vanuit de praktijk. Deze video is samengesteld door USA Hockey waar body checking tot en met U13 verboden is.

Het concept van schaatsen, sturen van je tegenstander en positionering van je lichaam en tevens het op de juiste manier gebruiken van je stick (stick on puck) is een belangrijke en legale individuele tactiek. Legaal "body contact" treedt op wanneer een speler lichamelijk contact maakt tijdens het sturen en daarbij een poging doet de puck te veroveren. Een speler mag met het gebruik maken van zijn lichaam de puck scheiden van een puckdrager. Hij of zij maakt daarbij gebruik van zijn of haar lichaam. Een illegale body check bestaat uit het nemen van twee of drie schaatsslagen met als opzet om uitsluitend het lichaam te spelen en niet de puck. Ook het springen, contact met je hoofd, uitstrekken van je armen bij het contact maken en checken in de rug zijn illegale manieren van body checking.
Het belangrijkste verschil tussen body contact en body checking is dat bij body contact de verdedigende speler altijd de focus heeft om de puck te veroveren in plaats van het lichaam te spelen.

USA Hockey voorbeelden goed body contact: https://www.youtube.com/watch?...

Laatst gewijzigd op 7 juli 2023 om 10:51