Okt backdrop
Okt neg

Olympisch kwalificatie toernooi Tilburg

E19 I7748

12 december 202310:25

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Tilburg: Het OKT in 13 vragen

IJshockey Nederland organiseert komend weekeinde in Tilburg een Olympisch kwalificatietoernooi. De basisinformatie over dit toernooi op een overzichtelijk rijtje.

1. Wie zijn de deelnemers?

Het Oranje van bondscoach Doug Mason neemt het volgend weekeinde op tegen Georgi√ę, Spanje en Thailand. Het is een van de drie toernooien in de tweede ronde van de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Komende donderdag beginnen er al toernooien in Servi√ę en IJsland. In totaal zijn er twaalf deelnemers. Nederland is met de 29e plaats op de wereldranglijst de tweede hoogstgeplaatste deelnemer in deze tweede ronde, Estland staat √©√©n plaats boven Oranje. De andere deelnemers in Tilburg staan op plekken 32 (Spanje), 44 (Thailand) en 53 (Georgi√ę). De wereldranglijst van de IIHF telt in totaal 58 landen.

2. Wat gebeurt er met de winnaars?

De drie groepswinnaars plaatsen zich voor de volgende ronde van de Olympische kwalificatie. Ook die ronde wordt gespeeld in drie groepen van vier landen. De volgende ronde wordt gespeeld in Boedapest, Cardiff en Sosnowiec. Als Oranje als groepswinnaar eindigt en Estland wint zijn groep, dan reist Oranje af naar het Britse Cardiff, waar Groot-Brittanni√ę, Roemeni√ę en China de tegenstanders zouden zijn. Deze rondes staan voor 8 tot en met 11 februari 2024 op het programma. De winnaars daarvan plaatsen zich voor de laatste kwalificatieronde die van 29 augustus tot 1 september 2024 gespeeld wordt. De Olympische Winterspelen worden gehouden in Milaan en Cortino d'Ampezzo, waarbij het ijshockeytoernooi wordt gespeeld in het Fiera Milano Rho en Palitalia Santa Giulia in Milaan. In die laatste hal kunnen straks 16.000 toeschouwers de wedstrijden volgen.

3. Hoe ziet het speelschema eruit?

15-12, 16.30 uur: Spanje - Thailand
15-12, 20.00 uur: Nederland - Georgi√ę
16-12 16.30 uur: Thailand - Nederland
16-12 20.00 uur: Spanje - Georgi√ę
17-12 16.30 uur: Nederland - Spanje
17-12 20.00 uur: Georgi√ę - Thailand

4. Wat moet ik doen om te kunnen kijken?

Als je alle wedstrijden wilt zien is een passepartout de beste optie. Deze zijn te koop via Ticketpoint. Deze kosten tussen afhankelijk van de plaats tussen de ‚ā¨63,85 en ‚ā¨75 voor toeschouwers vanaf 13 jaar. Voor kinderen tot twaalf jaar lopen de prijzen uiteen van ‚ā¨33,85 en ‚ā¨55. Voor dat geld krijgt het publiek zes interlands voorgeschoteld.

5. Zijn er ook dagkaarten?

Ja, er zijn ook dagkaarten. Die kosten afhankelijk van leeftijd en plaats tussen de ‚ā¨15 en ‚ā¨30. Ook deze zijn te koop via Ticketpoint.

6. Hoe deed Nederland het in de vorige kwalificatiereeks?

Nederland speelde halverwege december 2019 het pre-Olympische kwalificatietoernooi in Barcelona. Daarbij werden twee forse overwinningen geboekt. Oranje walste met 17-1 over Mexico heen en Chinees Taipei werd met 14-1 aan de kant geschoven. De beslissende wedstrijd voor plaatsing voor de volgende ronde tegen Spanje werd na de eerste periode bij een stand van 0-0 gestaakt omdat de Zamboni in de pauze te lang warm water loosde op dezelfde plek waardoor een wak ontstond. Ondanks urenlange pogingen de schade te herstellen moest Nederland enkele weken later terug naar Barcelona.

Op 8 januari won Nederland met 5-3 van Spanje. Ian Meierdres maakte 14 saves en Raymond van der Schuit, Jonne de Bonth, Reno de Hondt, Bison Bartek en Danny Stempher scoorden voor Oranje. Daarmee plaatste Nederland zich voor de volgende ronde, die in Nur-Sultan in Kazachstan werd gespeeld, maar waarin Oranje geen potten kon breken. Het enige Nederlandse doelpunt in drie wedstrijden werd gescoord door Raymond van der Schuit.

7. Hoe bereidt Nederland zich voor het toernooi?

Nederland traint van maandag tot en met donderdag iedere dag in Tilburg. Vrijdag staat vervolgens het eerste duel op het programma.

8. Welke spelers komen er voor Oranje in actie?

De definitieve selecties worden pas in de loop van deze week bekend. Dat geldt ook voor het team van bondscoach Doug Mason. Op 1 november werd wel de voorselectie gepubliceerd:

Goalies
: Ruud Leeuwesteijn (#1), Martijn Oosterwijk (#5), Cedrick Andree (#46)

Defense:
Bjorn Borgman (#35), Frits Doop (#33), Floris van Elten (#34), Bob Gerretsen (#10), Kilian van Gorp (#36), Ernesto Klem (#39), Alexei Loginov (#41), Noah Muller (#42), Jordy Verkiel (#45)

Aanvallers (F):
Jonne de Bonth (#7), Mike Collard (#8), Tobie Collard (#9), Delaney Hessels (#11), Luca Heutmekers (#23), Diego Hofland (#12, )Reno de Hondt (#15), Jay Huisman (#14), Guus van Nes (#17), Jasper Nordemann (#18, )Joey Oosterveld (#19), Jay de Ruiter (#20), Wouter Sars (#21), Olaf Schoningh (#22), Danny Stempher (#27), Marvin Timmer (#28)

9. Welke international in de voorselectie heeft de meeste interlands?

Dat is doelman Martijn Oosterwijk, die inmiddels 66 caps op zijn naam heeft staan. Hij debuteerde op 12 november 2011 in de nationale ploeg. Martijn Oosterwijk heeft 1 assist op zijn naam staan.

10. En wie is de topscorer onder de huidige internationals?

Danny Stempher speelde 37 interlands voor Oranje, waarin hij 19 keer scoorde en 29 assists op zijn naam bracht voor in totaal 48 punten. Hij is dus maar twee wedstrijden af van een mijlpaal in de nationale ploeg, zijn vijftigste punt.

11. Wanneer is eigenlijk de laatste keer dat Nederland in actie kwam?

Dat was tijdens het wereldkampioenschap in Estland eind april van dit jaar. Nederland eindigde daar met 4 punten in vijf wedstrijden op de vijfde plaats, maar had op de slotdag nog uitzicht op een medaille. Guus van Nes was met vier goals en drie assists de topscorer van Nederland in het toernooi. Kilian van Gorp, Ties van Soest en Jordy Verkiel scoorden ieder twee keer. Ruud Leeuwesteijn startte drie wedstrijden, Martijn Oosterwijk twee.

12. Heeft Nederland zich eigenlijk weleens geplaatst voor de Olympische Spelen?

Jazeker, Oranje nam in 1980 deel aan de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Nederland speelde daar vijf wedstrijden en won met 5-3 van Polen en speelde 3-3 gelijk tegen Japan.

13. Wanneer is Nederland voor het laatst dichtbij geweest?

De beste recente prestatie is waarschijnlijk in de kwalificatie voor de Winterspelen van Sochi in 2014 geweest. Oranje speelde in november 2012 een kwalificatietoernooi in Boedapest waarin Oranje voor een ongekende stunt zorgde door het veel hoger spelende gastland Hongarije uit te schakelen in een memorabele thriller. Marco Postma, Ivy van den Heuvel, Kevin Bruijsten, Raphael Joly en uiteindelijk de 5-5 via een afstandschot van Jordy van Oorschot die overtime noodzakelijk maakte. Het kwam uiteindelijk op penaltyshots aan, waarbij Marcel Kars de winnende scoorde. ‚ÄėHet was een ontknoping als in een Disneyfilm‚Äô, concludeerde captain Diederick Hagemeijer toen.

Daarmee plaatste Nederland zich voor de laatste kwalificatieronde richting de Olympische Winterspelen. Een toernooi dat in het Duitse Bietigheim-Bissingen werd gespeeld met gastland Duitsland, Oostenrijk en Itali√ę als tegenstanders. Nederland weerde zich daar kranig, maar eindigde uiteindelijk laatste in de sterke kwalificatiegroep.