Okt backdrop
Okt neg

Olympisch kwalificatie toernooi Tilburg

IMG 5379 1
— © Henning Monsieur

16 december 202319:59

Door Joep Meijsen

Oranje walst in recordscore over Thailand heen

Het Nederlands team kan zich gaan opmaken voor de beslissende wedstrijd zondag tegen Spanje. Oranje zette met de 23-1 overwinning op Thailand een nieuw record neer. Danny Stempher had twee goals en zeven assists in het duel.

Voor het vorige record moeten we helemaal terug naar 1978. Tijdens het wereldkampioenschap in Las Palmas won Nederland toen met 19-0 van Spanje, toevallig de tegenstander van Oranje op zondag. Bondscoach Doug Mason boeide dat niets, zei hij na afloop. 'Ik heb vooral gezien dat we in het aanvalsvak het systeem goed uitvoerden. De opdracht was om gewoon door te blijven spelen, kansen af te maken en de tegenstander niet te kijk te zetten.'

Spannend was het vanzelfsprekend nauwelijks in het met ruim 550 toeschouwers gevulde IJssportcentrum in Tilburg. Jordy Verkiel opende de score na iets meer dan drie minuten, Jonne de Bonth scoorde niet veel later na een fraaie schaatsactie van Diego Hofland de tweede van Oranje. Net zoals op vrijdag kon Thailand in de eerste periode nog wel een beetje meekomen, maar tegen de tijd dat Hofland de zesde Nederlandse treffer in de eerste periode scoorde was alleen de vraag nog hoe hoog de score zou oplopen.

IMG 5379 1
— © Henning Monsieur
IMG 5165
— © Henning Monsieur
IMG 5144
— © Henning Monsieur

Thailand had op dat moment al wel het eredoelpunt gescoord. En het was ook nog een fraaie goal. Op de powerplay haalde Papan Thanakroekkiat genadeloos uit om Martijn Oosterwijk te verschalken. De doelman van Oranje hoefde over de zestig minuten slechts zeven schoten te verwerken. Intussen liep de score snel op. Na de zes goals in de eerste periode, scoorde Nederland er zeven in de tweede periode en maar liefst tien in het slotstuk van de wedstrijd.

In de tweede pauze was het bij een tussenstand van 13-1 de vraag wat nou precies de recordscore van Oranje was. De naslagwerken kwamen uit de kast, waardoor de 19-0 tegen Spanje in beeld kwam. De twintigste goal van Nederland werd op de powerplay gescoord door Reno de Hondt. De vraag is echter of 20-1 een evenaring van het oude record was of toch een nieuw record. Het duurde slechts 12 seconden voordat Nederland dat vraagteken wegpoetste, Jonne de Bonth scoorde toen de 21-1

IMG 5700 1
— © Henning Monsieur
IMG 5401 1
— © Henning Monsieur
IMG 5379 1
— © Henning Monsieur

Daarmee is het vooral een wedstrijd die interessant is voor de statistieken. Danny Stempher had met negen punten zijn productiefste interland. Diego Hofland, gekozen tot man of the match, had een goal en vier assists, Reno de Hondt twe gols en drie assists, Jonne de Bonth scoorde drie keer, Jordy Verkiel had twee goals en twee assists, Marvin Timmer scoorde drie keer en pakte een assists mee. Bartek Bison en Jay Huisman hadden ieder twee goals en twee assists.

En zo gaat het door, Guus van Nes had een goal en twee assists, Jasper Nordemann twee goals en een assist en Jay de Ruiter een goal en een assist. Daarmee heeft Nederland na twee duels in het OKT de volle buit binnen. De avondwedstrijd gaat tussen Georgi√ę en Spanje. Nederland komt morgenmiddag om half vijf weer in actie en kan dan de plek in de volgende ronde veiligstellen.

IMG 5789 1
— © Henning Monsieur
IMG 5748 2
— © Henning Monsieur
IMG 5130
— © Henning Monsieur