Okt backdrop
Okt neg

Olympisch kwalificatie toernooi Tilburg

E19 I7375

15 december 202309:51

Door Joep Meijsen

Definitieve selectie Oranje voor OKT bekend

De internationale ijshockeyfederatie heeft de selectie van Oranje voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in Tilburg gepubliceerd.

Meest opvallende naam in de selectie is die van doelman Cedric Andrée in de selectie van Oranje. De goalie van Tilburg Trappers is sinds dit seizoen speelgerechtigd voor de Nederlandse nationale ploeg en maakt voor de eerste keer deel uit van de selectie voor een een internationaal toernooi. Daarmee speelt er voor het eerst in lange tijd een Nederlands-Canadees in Oranje. Raphael Joly was in 2018 de laatste. Marcel Kars was twee jaar eerder de laatste in Canada geboren speler.

Zoals verwacht is Tilburg Trappers de hofleverancier van de selectie voor het toernooi in eigen land. Bondscoach Doug Mason selecteerde twaalf spelers van de in de Duitse Oberliga uitkomende ploeg. Guus van Nes, spelend voor Pioneers Vorarlberg is de enige buiten Nederland spelende international. Hij loopt op het hoogste niveau in Oostenrijk op ruim een punt per wedstrijd. Van Nes is met 7 goals en 23 assists in 28 wedstrijden de tweede topscorer van zijn ploeg.

De selectie van de bondscoach telt acht spelers uit de Beneliga uit Den Haag, Geleen en Heerenveen.

De selectie is voor een belangrijk deel gelijk aan de ploeg die afgelopen voorjaar vijfde werd op het wereldkampioenschap Division IB. Nederland start vanavond om 20.30 uur met de wedstrijd tegen Georgi√ę. Op zaterdagmiddag is Thailand de tegenstander en een dag later staat de ontmoeting met Spanje op het programma. De winnaar van het OKT gaat door naar de volgende kwalificatieronde.

Goalies: Cedrick Andree, Martijn Oosterwijk

Defense:
Björn Borgman, Frits Doop, Floris van Elten, Bob Gerretsen, Kilian van Gorp, Noah Muller, Jordy Verkiel

Forwards: Bartek Bison, Jonne de Bonth, Delaney Hessels, Luca Heutmekers, Diego Hofland, Reno de Hondt, Jay Huisman, Guus van Nes, Jasper Nordemann, Jay de Ruiter, Danny Stempher, Marvin Timmer