IMG 4254
— © Henning Monsieur

15 december 202323:18

Snel Oranje met ruime cijfers langs Georgië

Het Nederlandse ijshockeyteam is de Olympische kwalificatie begonnen met een klinkende 8-2 overwinning. Danny Stempher had twee goals en een assist namens Oranje, dat vooral in de tweede en derde periode dominant was.

De schotverhouding in de wedstrijd vertelt het grootste deel van het verhaal van de eerste ontmoeting ooit tussen Nederland en Georgië. Oranje vuurde maar liefst 50 schoten af op het doel van de ijzersterk keepende Mikhail Fofanov, waar de tegenstander slechts tien schoten op het doel van Martijn Oosterwijk tegenover stelde. Toch was de stand in de slotfase van de tweede periode slechts 3-2 in het voordeel van Nederland. Een shorthanded goal van Bartek Bison twee minuten voor de pauze vergrootte de marge na twee goals en in de slotperiode verdubbelde Nederland de score.

Bondscoach Doug Mason was na afloop van de wedstrijd grotendeels tevreden. 'De eerste periode zag ik weinig terug van wat we de afgelopen dagen geoefend hebben, maar in de tweede en derde periode ging dat al een stuk beter. Uiteindelijk is het een belangrijke factor dat Georgië met drie lijnen speelde en wij met vier. Ze zaten er daardoor helemaal doorheen.' De score had voor Oranje nog verder op kunnen lopen, alleen al in de tweede periode raakte Nederland vier keer het ijzerwerk.

IMG 4159
IMG 4158
IMG 4043

De openingsfase van de wedstrijd was verrassend genoeg voor Georgië, dat zich in de eerste paar minuten van het duel een paar kleine kansjes wist te creëren. Een paar straffen boden Nederland de mogelijkheid het initiatief in het duel te grijpen. Danny Stempher verzorgde uiteindelijk de pass op maat, die door Reno de Hondt doeltreffend werd binnengeschoten. Toen Jordy Verkiel er na dertien minuten spelen in vier tegen vier 2-0 van maakte, leek Nederland op weg naar een soepele overwinning.

Georgië heeft echter voldoende vaardige spelers en was bij tegenstoten soms gevaarlijk. Iets meer dan een minuut na het doelpunt van Verkiel, tijdens een korte powerplay, was het de in Spanje spelende Alexander Kireev die met een verborgen schot op de powerpay Oosterwijk verschalkte voor de aansluitingstreffer. Oranje begon vanaf de tweede periode te domineren, maar het duurde een tijdje voordat dat op het scorebord zichtbaar werd.

Halverwege het duel was het Danny Stempher die na uitstekend voorbereidend werk van Reno de Hondt zijn hoek kon uitkiezen. Toch was ook dat nog niet de definitieve beslissing. Met nog vijf minuten te gaan in de tweede periode kon Vitali Dziov wel erg makkelijk richting het Nederlandse doel om de marge weer te verkleinen. Een straf tegen Kilian van Gorp bood Georgië zelfs een kans op de gelijkmaker. De goal viel echter aan de andere kant. Puckverlies op de blauwe lijn stuurde Diego Hofland en Bartek Bison samen alleen richting de Georgische doelman, die vervolgens kansloos werd gelaten door Bison.

De slotperiode was daarna helemaal van Oranje. Georgië kon het conditioneel allemaal niet meer bijbenen en Nederland liet de score verder oplopen. Vrijwel direct na de hervatting toonde Jonne de Bonth zijn stickvaardigheid voor de 5-2, Noah Muller knalde drie minuten later van afstand raak, Guus van Nes zorgde voor een passende deflectie op een schot van Bob Gerretsen en Danny Stempher werkte uiteindelijk een rebound achter Fofanov voor de 8-2.

In de openingswedstrijd won Spanje met ruime cijfers van Thailand, de volgende tegenstander van Nederland. 'Het is nu duidelijk dat het aankomt op de wedstrijd van zondag tegen Spanje', analyseerde bondscoach Doug Mason. 'De wedstrijd van morgen gaan we gebruiken om verder in de praktijk te brengen wat we deze week geoefend hebben.'