Eredivisie IJshockey Nederland

De halve finale tussen Groningen en Tilburg moet volgende week in een derde wedstrijd worden beslist.
De halve finale tussen Groningen en Tilburg moet volgende week in een derde wedstrijd worden beslist. — © Facebook Gijs Groningen

13 maart 202309:22

Door Joep Meijsen

Halve finales na twee wedstrijden in evenwicht

De beide halve finales in de Eredivisie gaan naar een beslissende derde wedstrijd. In vier intense ontmoetingen wisten Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Tilburg ieder een wedstrijd te winnen. Volgende week wordt duidelijk welke teams om de titel gaan spelen.

Amsterdam - Eindhoven

Ruim 800 toeschouwers op de Jaap Edenbaan zagen op zaterdag hun club met 3-1 winnen van Eindhoven Kemphanen. Calvin Pohlman opende in de tweede periode de score en was ook vroeg in de slotperiode succesvol. Zeb van Duin maakte er met nog tien minuten te spelen 3-0 van, alvorens Corné van Stuijvenberg in de slotfase nog iets terug kon doen namens Kemphanen.

Een dag later was het sidderen van de spanning voor de met bijna 1100 toeschouwers gevulde tribunes in Eindhoven. Eindhoven kwam via Damian Kluijtmans en Rastislav Veres in de openingsperiode op voorsprong. Halverwege het duel deed Tigers via Petr Novak iets terug, alvorens Kluijtmans met een shorthanded goal zijn tweede van de avond scoorde. Een powerplay-goal van Tobias Kathan bracht Amsterdam opnieuw dichterbij. 17 seconden later lag de puck echter alweer aan de andere kant in het net via David Church. Na twee periodes stond Kemphanen met 4-2 voor.

Amsterdam verkleinde die voorsprong nog twee keer tot 1 goal via Novak en Michael Mackie-Kwist in een dubbele powerplay. De treffer tussen door van de Eindhovense sterspeler Ratislav Veres zorgde er echter voor dat het dubbeltje uiteindelijk toch aan de kant van de thuisclub viel, waardoor een derde wedstrijd volgende week noodzakelijk is om te bepalen welke ploeg er doorgaat.

Groningen - Tilburg

De twee wedstrijden dit weekeinde tussen Groningen en Tilburg deden in niets onder in spanning voor die in de andere serie. Penaltyshots moesten op zaterdag de beslissing brengen nadat de reguliere speeltijd met een stand van 4-4 was ge√ęindigd. 975 toeschouwers zagen hoe Dylan Foks de beslissende achter Jowin Ansems schoot.

Op zondag kwamen bijna zeshonderd toeschouwers naar de ijshal in Tilburg voor de terugwedstrijd. Ze kregen opnieuw een zenuwslopende wedstrijd voorgeschoteld. Trappers kwam na een doelpuntloze eerste periode met een man meer op het ijs via Marvin Timmer op voorsprong. Zes minuten later was de wedstrijd echter compleet gekanteld via powerplaygoals van Danny Kerstholt en Thomas Krukovski. Nog voor het einde van de periode sloeg Timmer opnieuw toe op de powerplay om de stand op 3-3 te brengen.

De in Nijmegen geboren Renzo van den Brink bracht Trappers vroeg in de slotperiode opnieuw op voorsprong met wat uiteindelijk de winnende goal zou blijken. Groningen joeg op de gelijkmaker en dacht via Danny Kerstholt ook de 3-3 te hebben gescoord, maar de leiding in het duel dacht daar anders over waardoor Trappers de winst binnenhaalde en een derde wedstrijd noodzakelijk is.