Eredivisie IJshockey Nederland

2323 0950

6 maart 202311:44

Door Joep Meijsen

Kaarten geschud voor halve finales Eredivisie

De halve finales in de Eredivisie staan vast. Amsterdam en Eindhoven staan tegenover elkaar, net als Groningen en Tilburg.

Afgelopen weekeinde werd in een best-of-two de kwartfinale afgewerkt. Verrassingen leverde dat niet op. De top-4 van de reguliere competitie plaatste zich over twee wedstrijden voor de halve finales in de strijd om het kampioenschap. Voor de verliezende teams is het seizoen voorbij. Dat gold al voor de ploegen die zich niet voor de play-offs wisten te plaatsen. Er was onvoldoende interesse bij de clubs voor het organiseren van een Eerste Divisie-serie.

Amsterdam - Dordrecht

Amsterdam Tigers had over twee wedstrijden weinig moeite met Dordrecht Lions. De uitwedstrijd werd op zaterdag al met 2-7 gewonnen. Lance van Duin had twee goals en twee assists in dat duel, Rocco van Hoorn scoorde twee keer en Calvin Pohlman pikte drie assists op. Een dag later was het met een 11-2 overwinning nog een stuk overtuigender. Voor 650 toeschouwers in de Jaap Edenhal. Lance van Duin nam in deze wedstrijd drie goals voor zijn rekening, Alexander Karol had een goal en vier assists. Michael Mackie-Kwist trof twee keer doel en Donny Pohlman noteerde een goal en twee assists.

Groningen - Utrecht

De serie tussen Berging IJcu Dragons Utrecht en Gijs Hepro Groningen was in ieder geval in het eerste duel een stuk spannender. Vince van de Kraak zette Utrecht richting het einde van de tweede periode met een powerplaygoal op voorsprong. Vroeg in de derde periode verzorgde Ricards Ozolins de gelijkmaker. Omdat er verder niet meer gescoord werd, moest de beslissing in de extra tijd vallen. Penaltyshots brachten uiteindelijk uitkomst, waarbij routinier Danny Kerstholt namens Groningen de beslissende voor zijn rekening nam.

Voor 975 toeschouwers maakte Groningen in de terugwedstrijd een einde aan de onzekerheid: 7-2. In de eerste twee periodes liep de ploeg al uit naar een 5-0 voorsprong. Vainius Jankauskas scoorde twee keer en had twee assists namens Groningen. Vince van de Kraak en Broderick Black waren de Utrechtse doelpuntenmakers.

Tilburg - Den Bosch

Tilburg Trappers plaatste zich in de streekderby tegen Red Eagles uit Den Bosch voor de halve finales. Een bijzondere rol was daarbij weggelegd voor doelman Jowin Ansems die twee shutouts noteerde. Zeker in de eerste wedstrijd was dat nog geen makkelijke opgave. Den Bosch wist zeker in het eerste deel van de wedstrijd en tijdens een aantal powerplays de nodige mogelijkheden te scheppen. De teller bleef dus uiteindelijk over twee wedstrijden en 120 speelminuten op nul staan.

Niels Lemans opende op vrijdagavond in Den Bossch de score. Diego Kleijsens, Renzo van de Brink en Jimmy Versluis verzorgden de productie, waarbij Trappers in de openingsfase van de derde periode de wedstrijd definitief naar zich toetrok. Een dag later waren goals in de openingsperiode van Levi Houkes en Derek Knetter afdoende om Trappers een plek in de halve finale te bezorgen.

Eindhoven - Leeuwarden

Eindhoven Kemphanen had een sterk optreden van doelman David Reid nodig om zaterdag in Leeuwarden een 1-2 overwinning mee te mogen nemen in de bus naar huis. Mike Verschuren scoorde voor 600 toeschouwers de winnende goal, nadat Joonas Huovinen de ploeg uit de Friese hoofdstad in de eerste periode op voorsprong had gebracht en Ratislav Veres voor de gelijkmaker had gezorgd.

De terugwedstrijd in Eindhoven op zondagavond was spannender dan de 2-7 einduitslag deed vermoeden. Capitals bood lange tijd goed tegenstand in een wedstrijd die af en toe gekenmerkt werd door onbesuisd spel. Halverwege het duel was deze nog in evenwicht, maar voor 650 toeschouwers vielen bij de Friezen enkele spelers geblesseerd uit en kon Kemphanen in een dominante derde periode het duel beslissen. Zeven verschillende spelers troffen doel voor Kemphanen, waarbij Mike Verschuren een goal en een assist op zijn naam bracht en Ratislav Veres met een shorthanded goal de fraaiste treffer van de ontmoeting scoorde. De goal van Verschuren was een penaltyshot.

2323 0064
2323 0281
2323 0570
2323 0906
2323 1016
2323 1163