Eredivisie IJshockey Nederland

Eindhoven valt aan in het eerste finaleduel tegen Tilburg.
Eindhoven valt aan in het eerste finaleduel tegen Tilburg. — © Kurt Vermylen (Facebook)

25 maart 202308:57

Kemphanen slaat belangrijke eerste slag in Tilburg

Eindhoven Kemphanen heeft het eerste duel in de finaleserie om het kampioenschap in de Eredivisie gewonnen. De ploeg van Larry Suarez boekte een 3-1 zege en heeft nu aan een zege in eigen huis zondag genoeg om de titel in de wacht te slepen.

Dat laatste is nog wel een puntje. Kemphanen en Trappers stonden vrijdagavond voor de derde keer dit seizoen tegenover elkaar en voor de derde keer won de uitploeg. Als die trend zich zondag voortzet volgt op zondag 2 april in Tilburg een beslissende derde wedstrijd. In een goedgevuld Stappengoor, met veel meegereisde fans uit Eindhoven, begon de wedstrijd vrijdagavond direct snel. In een wat rommelige situatie voor het doel wist Jason Versluis de puck uiteindelijk achter doelman David Reid in het net te krijgen voor een snelle Tilburgse voorsprong.

Heel lang kon Trappers niet genieten van de voorsprong. In de eerste de beste tegenaanval sloeg Kemphanen terug. Damian Kluijtmans haalde de trekker over en schoot raak. Na iets meer dan twee minuten spelen was de wedstrijd weer in evenwicht. Het betekende het begin van een spannende ontmoeting, waarin beide teams de nodige kansen kregen maar de beide goalies volop kansen kregen om hun kwaliteiten te tonen. Het was af en toe ook wat rommelig, maar uiteindelijk over de volle zestig minuten een aantrekkelijke pot ijshockey waarin de uitkomst bijna tot de laatste minuut ongewis was.

Beide ploegen kregen in de openingsperiode kansen met een man meer op het ijs, maar moesten vooral ook opletten op counters van de tegenstander. Dit beeld was ook in de tweede periode te zien. Toch was het een powerplay die uiteindelijk voor een doorbraak zorgde na ruim 27 doelpuntloze minuten. Luke Zwartbol liep met nog iets minder dan drie minuten te gaan in de tweede periode tegen een straf op wegens interference. De powerplay van Trappers leverde wel kansjes op, maar geen doelpunten. Zodra Kemphanen weer compleet was volgde een snelle uitbraak. Damian Kluijtmans schoot en Ratislav Veres rondde de rebound vaardig af.

Hierop volgde een derde periode waarin Trappers een paar keer dichtbij de gelijkmaker kwam, maar Reid toonde zich telkens een belangrijke sta-in-de-weg. Tegelijk verzuimde Kemphanen om de wedstrijd voortijdig op slot te gooien. Dat gebeurde pas helemaal tegen het einde van de reguliere speeltijd. Kemphanen had net een powerplay onschadelijk gemaakt toen Roy Ansems tegen een straf wegens illegal equipment aanliep. Het was Damian Kluijtmans die met zijn tweede goal en derde punt van de avond zijn team de zege bezorgde.