Eredivisie IJshockey Nederland

Amsterdam gaat als nummer één de play-offs in de Eredivisie in.
Amsterdam gaat als nummer √©√©n de play-offs in de Eredivisie in. — © Website Amsterdam Tigers

3 maart 202309:41

Door Joep Meijsen

Preview: Play-offs in Eredivisie van start

De play-offs in de Eredivisie beginnen vandaag. Vier spannende series die gaan bepalen welke ploegen verder gaan in de strijd om het kampioenschap. IJshockeynederland.nl blikt kort vooruit.

De ontknoping van de strijd om de laatste plek in de play-offs was afgelopen weekeinde zenuwslopend. Het leidde er uiteindelijk toe dat Dordrecht Lions zich nipt plaatste voor de 'post-season'. Dat betekende een plots einde van het seizoen voor Breda. Anders dan vorig jaar is er bij de ploegen van plek 9 tot en met 13 in de Eredivisie onvoldoende interesse voor eigen play-offs om de titel in de Eerste Divisie.

De series in de kwartfinales worden gespeeld in best-of-two. Daarbij wint het team met de meeste wedstrijdpunten de serie. Doelpunten spelen pas een rol als het aantal wedstrijdpunten gelijk is. Dan wint het team met de meeste doelpunten de serie. Wedstrijden worden gespeeld inclusief eventuele verlenging en overtime. Als uiteindelijk alles gelijk is, is een extra serie penaltyshots mogelijk om te bepalen welke ploeg doorgaat naar de halve finales. De exacte regels staan uitgelegd in het Sportreglement van IJshockey Nederland.

Amsterdam Tigers - Dordrecht Lions

Amsterdam verloor slechts drie keer tijdens de reguliere competitie in de Eredivisie en eindigde daarmee als nummer één op de ranglijst. De ploeg van coach Ondrej Kratky is de op één na productiefste ploeg in de Eredivisie en maar twee teams incasseerden minder doelpunten. In de balans heeft de kampioen daarmee het beste doelsaldo in de competitie. Topscorer van de ploeg is de 30-jarige Tsjech Petr Novak, die ooit zijn geluk beproefde in Noord-Amerika en daarna jarenlang voor teams op lager niveau in Praag speelde. In zijn eerste seizoen in Amsterdam heeft hij met 48 punten uit 24 wedstrijden een moyenne van precies twee per wedstrijd.

Andere spelers met mooie statistieken bij de ploeg uit de hoofdstad zijn oud-international Calvin Pohlman, de 19-jarige Wit-Rus en Michael Mackie-Kwist, die ook interlands speelde voor Nederland. Het team is een mix van spelers met ervaring uit de Bene-League , enkele expats en jonge spelers die de stap omhoog hebben gemaakt uit de eigen jeugdopleiding van Amsterdam. De 32-jarige Zweedse Amerikaan Robin Arndt en voormalig jeugd-international Jaimy Missler delen het net in de hoofdstad.

Dordrecht Lions kroop op de slotdag van de competitie de play-offs in en mag het nu opnemen tegen Amsterdam. Paul Vincent staat sinds dit seizoen in de bank bij de ploeg en leidde Dordrecht naar negen overwinningen, negen verliespartijen en vijf ontmoetingen die in overtime werden beslist. Met 120 doelpunten is het een behoorlijk productieve ploeg, maar de 99 tegendoelpunten zijn de meeste van alle teams die zich hebben geplaatst voor de play-offs. De ervaren Valentijn Scheffe heeft met 46 punten in 23 wedstrijden weer een bijzonder succesvol seizoen.

Ook andere bekende namen als Erik Brand en Floris Veenhuizen kennen een succesvol seizoen. De 19-jarige Let Verners Krastins is met 30 punten in 16 wedstrijden ook productief. Het doel is bij Dordrecht in de meeste wedstrijden voor de ervaren Kevin Riedijk. De eerste onderlinge ontmoeting tussen de twee teams op 22 oktober werd met 1-5 gewonnen door Amsterdam. De hoofdstedelingen wonnen hun thuiswedstrijd met 7-3. Daarmee is Amsterdam de favoriet in deze serie.

04-03 20.15 uur: Dordrecht - Amsterdam
05-03 16.15 uur: Amsterdam - Dordrecht

Gijs Hepro Groningen - Berging IJCU Utrecht Dragons

Gijs Groningen verloor tijdens het seizoen slechts drie keer, maar had vaker overtime nodig om te winnen dan Amsterdam. Daardoor eindigt de ploeg op drie punten afstand op de tweede plaats van de ranglijst. De reeks van zeventien zeges op rij belooft echter veel voor de post season van de voormalige landskampioen. De ploeg is een interessante mix van internationale spelers, jongens met ervaring in de Beneliga en vaste Groningse waarden.

Zahir Hup is met 29 goals en 11 assists in 24 wedstrijden de productiefste speler. Guy Kunst is in zijn eerste seizoen met 32 punten ook een succesvolle speler in het team dat zich mag verheugen op een flinke publieke belangstelling. De 24-jarige Tsjechische doelman Matyas Dana is afkomstig uit een van de beste jeugdopleidingen van dat land en is bezig aan zijn tweede seizoen bij Gijs. Hij krijgt de meeste starts in de Eredivisie.

Tegenstander Utrecht kent onder leiding van de teruggekeerde hoofdcoach Willem van de Kraak een regelmatig seizoen, waarin precies twaalf keer werd gewonnen en twaalf keer werd verloren. Het doelsaldo was daarbij uiteindelijk nog nipt positief. De 22-jarige Canadees Roderick Black is een goede aanwinst met 21 goals is hij met afstand de productiefste speler in de ploeg, die veel spelers uit de eigen jeugd van de club bevat.

De andere Canadees van de ploeg, doelman Zach Levac, krijgt de meeste starts tijdens het seizoen. Vince van de Kraak heeft met 30 punten uit 24 wedstrijden ook een productief seizoen. Groningen won beide onderlinge ontmoetingen dit seizoen, maar vorige maand werd het maar een nipte 2-3 overwinning in Utrecht en ook aan het begin van het seizoen (4-2) was het een spannende ontmoeting.

04-03 20.30 uur Utrecht - Groningen
05-03 18.18 uur Groningen - Utrecht

Tilburg Trappers - Red Eagles 's-Hertogenbosch

Tilburg Trappers is de regerende kampioen in de Eredivisie. De ploeg kwam net een puntje tekort op Groningen en vijf op Amsterdam in de spannende top van de ranglijst. Met maar 47 tegendoelpunten beschikt Trappers over de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie. Maar twee teams hebben een beter doelsaldo dan de opleidingsploeg van de Oberliga-Trappers. De ploeg is een mix van spelers uit de eigen jeugdopleiding en spelers die van elders uit Nederland afkomstig zijn. De gemiddelde leeftijd is jong.

De 25-jarige Niels Lemans is met 26 goals en 24 assists de topscorer van de ploeg. Ook voormalig jeugdinternational Roy Ansems is met zijn 14 goals en 26 assists productief. De uit Nijmegen overgestapte jeugdinternational Floris Vooren is met 10 goals en 18 assists de nummer drie op de lijst. Ook de in de opstelling teruggekeerde ex-international Levi Houkes, 8 goals en 8 assists in 11 wedstrijden, moet genoemd worden. Het doel is over het alfgemeen voor de 19-jarige Jowin Ansems, die al wat ervaring opdeed in de Oberliga.

De serie tegen Den Bosch is er een met relatief weinig reistijd. De Bossche ploeg eindigde als zesde op de ranglijst, opvallend genoeg met een negatief doelsaldo. Dat heeft vooral met de doelpuntenproductie van doen, met maar 78 doelpunten is het met afstand de minst productieve ploeg in de play-offs. Van die goals namen Ryan Kölgen en Finn Filippini er samen 32 voor hun rekening.

Opvallend zijn ook de statistieken van Mark Schra, die enkele weken geleden terugkeerde in de opstelling van de Bossche ploeg en sindsdien in zeven wedstrijden zeven keer scoorde. Het doel in Den Bosch is over het algemeen voor de pas 17-jarige Thijs Kivits, die uitkomt voor Oranje U18. Tilburg won de beide onderlinge ontmoetingen dit seizoen met respectievelijk 4-0 en 1-7.

03-03 20.15 uur Den Bosch - Tilburg
04-03 16.45 uur Tilburg - Den Bosch

Eindhoven Kemphanen - OG Capitals Leeuwarden

Eindhoven Kemphanen heeft de productiefste ploeg uit de Eredivisie. Het team van Larry Suarez scoorde maar liefst 190 doelpunten in 24 wedstrijden. Met 19 overwinningen was het ook een succesvol seizoen, hoewel het uiteindelijk maar goed is voor de vierde plaats op de ranglijst. De statistieken van Ratislav Veres blijven indrukwekkend. De Slowaak kwam met 95 punten in 24 wedstrijden dichtbij de magische grens van 100 punten.

Opvallend genoeg heeft hij echter niet de meeste doelpunten dit seizoen. De ervaren Mike Verschuren scoorde 44 keer in 23 wedstrijden tegen 40 goals voor Veres. Ook Damian Kluijtmans heeft met 20 goals een goed seizoen in een team dat met spelers als Luke Zwartbol, Willy Schut en Jim Gudden de nodige bekende namen telt. Oud-jeugdinternational David Reid keerde terug uit Canada en verdedigt over het algemeen het doel van de ploeg die in 2019 het kampioenschap veroverde.

Leeuwarden Capitals lijkt zijn beste wedstrijden te bewaren voor ontmoetingen met de sterkste tegenstanders. De ploeg won vorige maand nog van koploper Amsterdam en dwong uit bij Groningen overtime af. Daar staan nederlagen tegen Den Bosch en Tilburg tegenover. Met 51 punten leidt de ploeg de middenmoot van de ranglijst. Alleen Amsterdam en Eindhoven scoorden meer doelpunten van de teams in de play-offs, maar alleen Den Bosch en Utrecht incasseerden meer goals.

De 21-jarige Pim van der Meulen is met 26 goals en 27 assists de topscorer van de ploeg. De Fin Joonas Huovinen speelde in Frankrijk, Duitsland, Itali√ę, Zweden, Hongarije, Engeland, Polen en zelfs op het hoogste niveau in eigen land. Hij is zelfs een voormalige jeugdinternational voor Finland. In Leeuwarden scoorde hij tot nu toe dit seizoen al 31 keer. Ook Marco Postma is er nog bij en draait ook meer dan twee punten per wedstrijd. Jorrit Vos verdedigt de meeste wedstrijden het doel. Eindhoven won het eerste onderlinge duel dit seizoen overtuigend met 11-2, maar ging in Leeuwarden in januari met 7-3 onderuit.

04-03 20.00 uur Leeuwarden - Eindhoven
05-03 20.00 uur Eindhoven - Leeuwarden