Eredivisie IJshockey Nederland

Eindhoven Kemphanen is de kampioen van de Eredivisie in 2023
Eindhoven Kemphanen is de kampioen van de Eredivisie in 2023 — © Roel Louwers (Isosports.nl)

26 maart 202323:22

Kemphanen kampioen na overtime-thriller

Eindhoven Kemphanen heeft het kampioenschap in de Eredivisie binnengesleept. Na ruim twee minuten spelen in overtime was het aanvoerder Damian Kluijtmans die de beslissende goal scoorde in een wedstrijd die uitgroeide tot een thriller van formaat. Het was zijn vierde punt in de wedstrijd.

Het stadion van Kemphanen was tot de nok gevuld voor de tweede finalewedstrijd tussen Eindhoven en Tilburg. Na de overwinning afgelopen vrijdag in Stappegoor had Kemphanen genoeg aan een zege in eigen huis om het kampioenschap te veroveren. Dat ging op zondagavond voor 1853 toeschouwers niet makkelijk, maar toen de winnende treffer viel ontplofte het stadion en begon er een feest van formaat op ijs. De ploeg die als nummer vier eindigde in de reguliere competitie, bleek het beste bewaard te hebben voor het slot van het seizoen.

Het was wellicht geen hoogstaand ijshockey, maar het was wel een wedstrijd die geen seconde verveelde tussen twee ploegen die goed tegen elkaar op gingen. Twee teams ook die uiteindelijk tot het gaatje moesten gaan om tot een beslissing te komen. Kemphanen had het wellicht veel eerder af moeten maken. De ploeg raakte het ijzerwerk een paar keer en doelman Jowin Ansems van Trappers wist een aantal situaties waarbij een Kemphaan alleen op hem afkwam vakkundig onschadelijk te maken. Ook Tilburg zal zich mogelijk nog achter de oren krabben. De ploeg stond in totaal ruim drie minuten met twee man meer op het ijs, zonder daarvan te profiteren. Tegelijkertijd moest ook doelman David Reid van Kemphanen af en toe op zijn kop staan om de Tilburgse kansen onschadelijk te maken in een wedstrijd die heerlijk op en neer ging.

Ondanks al die kansen en mogelijkheden stond na twintig minuten spelen nog de brilstand op het scorebord. Tegen die tijd was Kemphanen zijn belangrijke verdediger Luke Zwartbol al kwijt nadat hij hard in aanvaring was gekomen met Roy Ansems van Tilburg. Het was sowieso een eerste periode die door de vele straffen wat moeizaam op gang kwam. Interessant genoeg was het een powerplay van Kemphanen waarin de wedstrijd vroeg in de tweede periode werd opengebroken. Trappers onderbrak de opbouw van Eindhoven en Marvin Timmer bediende de in de opstelling teruggekeerde Levi Houkes op maat voor de openingstreffer.

Als dit al een domper was voor de ploeg van coach Larry Suarez, dan werd deze al snel afgeschud. Damian Kluijtmans is de hele play-offs al van grote waarde voor zijn ploeg en de captain zorgde minder dan twee minuten na de goal van Houkes voor de gelijkmaker door een rebound met de backhand binnen te schieten. Opgeteld kregen de twee teams in totaal twaalf kansen met minimaal een speler meer op het ijs. Dat leverde slechts een keer een goal op en dat gebeurde halverwege de tweede periode. Marvin Timmer bracht Tilburg voor de tweede keer op voorsprong met een mooi schot vanaf de zijkant in de verre bovenhoek.

Deze keer leek Trappers de voorsprong in ieder geval tot de tweede pauze vast te houden. Vlak voor het rustsignaal kwam Kemphanen echter toch weer langszij. Mike Verschuren werd door Damian Kluijtmans weggestuurd. En deze keer was het wel raak. De international van Eindhoven zette de goalie van Tilburg op het verkeerde been en kon de puck in het net schuiven: 2-2. Daarmee werd een derde periode ingeleid die steeds chaotischer werd, maar daarmee eigenlijk alleen maar boeiender. Vroeg in de derde periode was het weer Kluijtmans die een beslissende rol speelde. Deze keer als aangever. Ratislav Veres mocht in vrije positie na drie minuten spelen in de slotperiode zijn hoek uitzoeken. Een kans die de Slowaakse scherpschutter zich niet liet ontnemen.

Overtime

Kemphanen stond voor het eerst in het duel op voorsprong. Een bokspartij tussen Niek Clermonts en Floris Vooren vormde het voorspel van een slotfase waarin het dubbeltje beide kanten op kon vallen. Een mooie schaatsactie van Niels Lemans leverde tien minuten voor tijd een losvallende puck op die door Roy Ansems werd opgepikt voor de gelijkmaker. Omdat er ondanks kansen aan beide kanten niet meer gescoord werd, moest overtime de beslissing brengen. Bij winst van Tilburg zou er een derde duel volgende week in Stappegoor worden gespeeld.

Zo ver kwam het niet. Beide teams hadden al schoten op doel gehad toen Damian Kluijtmans zijn team bij de hand nam en een kroon op zijn wedstrijd zette met de winnende goal. Daarmee werd Trappers, dat vorig jaar in een finaleserie tegen Amsterdam de titel won, onttroond als kampioen. Maar doet dat na een goede play-offs met opgeheven hoofd. Kemphanen zag enkele jaren geleden zijn jacht op de titel stranden nadat vanwege covid-19 de finaleserie tegen Amsterdam niet gespeeld kon worden. Daarmee krijgt de titel die in maart 2019 werd gewonnen in een finale tegen Groningen een mooi vervolg.