2005 0600

29 september 201908:02

Door Joep Meijsen

Game Day: Trappers reist af naar Krefeld

In de Game Day op deze zondag blikken we vooruit naar de ontmoeting van Tilburg met nieuwkomer in de Oberliga Nord, Krefeld. In de Beker van Nederland staan twee wedstrijden op het programma, Nijmegen gaat op bezoek in Tilburg en in Geleen staat de kraker tegen Heerenveen op het programma. Ook in de eerste divisie zijn er drie wedstrijden.

Gisteren

Den Haag was gisteren met 2-5 te sterk voor Zoetermeer. Doug Rose en Joey Oosterveld hadden ieder een goal en een assist namens de Haagse ploeg. In de eerste divisie verloren beide nieuwkomers hun wedstrijden. Amsterdam won in eigen huis met 7-2 van Utrecht, terwijl Yeti's Breda met 7-2 onderuit ging in Dordrecht. Eindhoven begon zijn titelverdediging met een 0-9 winst in Den Bosch, terwijl verliezend finalist Groningen zijn rekening opende met een 8-2 zege op Den Haag. Heerenveen won thuis met 3-2 van Leeuwarden.

29 september 2019

17.15 uur: Krefeld Pinguine - Tilburg Trappers (Oberliga)

Een nieuwe tegenstander voor Tilburg in de Oberliga Nord. Krefeld Pinguine heeft zijn talententeam ingeschreven voor de Oberliga en die ploeg maakte afgelopen vrijdag een verdienstelijke rentree. Tegen Rostock werd maar nipt verloren, 3-2. Het betreft een team van U23 spelers, met een gemiddelde leeftijd van nog geen 21 jaar oud.

De twee imports de Amerikanen Michael Jamieson (27) en Jeremiah Luedtke (25) trekken daarbij het gemiddelde nog wat omhoog. Luedtke scoorde vrijdag een van de twee goals namens zijn ploeg, Ook goalie Sebastian Staudt is een uitzondering op de regel. Hij is 31 jaar en speelde afgelopen jaren in Duisburg, Esssen en Leipzig en kent Tilburg derhalve uitstekend.

De pas 19-jarige Poolse Duitser Adam Kiedewicz is een voormalige Poolse jeugdinternational, zoals Mayas Kovacs op jeugdniveau Roemenië vertegenwoordigde. Nolan Renke werd geboren in Canada en speelt ook op een Duitse licentie. Zo voert ook deze ploeg de traditie van een internationale ploeg voort zoals dat in het Duitse ijshockey gewoon is.

Nederlandse bezoekers van wedstrijden van Grefrath in de jaren negentig herkennen wellicht de coach van de ploeg nog Elmar Schmitz. De ploeg aan de Nederlandse grens speelde in die tijd vaak op het tweede niveau in Duitsland. Schmitz is ook de vader van Tom Schmitz die deel uitmaakt van de selectie van het U23-team van Krefeld.

Krefeld verloor dus met 3-2 en Kiedewicz had twee assists. Tilburg begon vrijdagavond met een krappe 4-3 overwinning op Essen Moskitos. Reno de Hondt had een goal en een assist, terwijl Jordy Verkiel twee assists op zijn naam bracht. De wedstrijd wordt gespeeld in de Rheinlandhalle, de oude hal van de DEL-Pinguine aan de andere kant van de straat. Fans van het 'eerste team' mogen met korting naar binnen om na de wedstrijd de straat over te steken voor het eerste team. Verder zijn er ruim honderd scholieren uitgenodigd om te komen kijken en worden er veel fans uit Tilburg verwacht.

15.00 uur: Tilburg Trappers (BNL) - Select 4-U Nijmegen Devils

Tilburg - Nijmegen is een klassieke ontmoeting in het Nederlandse ijshockey, al heeft die natuurlijk wel wat glans ingeleverd. Vooral in de jaren negentig en het begin van deze eeuw streden de twee clubs een groot aantal heroĂŻsche duels uit om de hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey. Nijmegen veroverde er vorig jaar twee, terwijl Tilburg tijdens het seizoen weinig potten kon breken.

Daar is het team in principe ook niet voor bedoeld. De doelstelling om jaarlijks spelers klaar te stomen voor de Oberliga is wel gelukt en verschillende namen van het roster van vorig jaar staan nu vaak in de opstelling in de Oberliga Nord. De ontmoeting met Nijmegen is de eerste officiële wedstrijd voor Tilburg in het nieuwe seizoen.

Als we naar de opstelling in de oefenwedstrijden kijken zien we bij Tilburg een drietal jongelingen uit Den Haag nieuw in de opstelling. Bekendste naam is Ceaney van Uijtrecht, maar ook de jongelingen Wesley de Bruijn en Donovan de Zwart dragen nu het shirt van Trappers. Dat geldt ook voor Joop Uchtman, die eerder succesvol was voor Groningen in de Eerste Divisie. Bryan Vos speelde vorig jaar nog in Den Bosch. Het betreft veelal spelers die ook voor Nederlandse jeugdteams uitkomen.

Daarmee is het dus een interessante ploeg, waarbij het even afwachten is hoe de opstelling er vanmiddag exact uitziet. Tegenstander Nijmegen is al volop in actie geweest. De ploeg was vorige week dichtbij de winst in de Ron Berteling Schaal en won afgelopen vrijdag na een vroeg achterstand ruimschoots van Geleen. Cas Staps had daarbij een goal en een assist.

Vorig jaar werden de onderlinge ontmoetingen in de beker nogal ruim gewonnen door Nijmegen. In de Keizerstad werd het liefst 17-1 en de uitwedstrijd eindigde in 0-15.

19.00 uur: Microz Eaters Geleen - Unis Flyers Heerenveen

Twee ploegen die dit jaar mee willen doen om de prijzen. Geleen opende het seizoen vrijdag met een nederlaag in Nijmegen, terwijl Heerenveen in eigen huis de betere was ten opzichte van Zoetermeer Panters. Ronald Wurm en Brent Janssen hadden ieder twee goals en twee assists in de 7-3 zege voor de ploeg van Mike Nason.

Vorig jaar wonnen beide teams hun onderlinge thuiswedstrijd in de bekercompetitie. In Geleen werd het 6-4 in het voordeel van Eaters, terwijl Flyers de ontmoeting in Thialf met 4-2 naar zich toetrok. Het waren vorig jaar ook de nummer Ă©Ă©n en twee uit de eindstand van de bekercompetitie, waarbij beide teams in de halve finales werden uitgeschakeld.

Het zal voor Flyers-fans vreemd zijn om Marco Postma te zien rondrijden in een ander shirt, al speelde Postma eerder in zijn loopbaan natuurlijk al onder meer in Den Haag en Nijmegen. De laatste jaren was hij een van de belangrijkste bouwstenen in de opstelling van Heerenveen. Aan de andere kant verdedigde Jord Smit de afgelopen vier seizoenen de kleuren van Geleen en hij is nu teruggekeerd naar de club waar hij in de jeugd speelde.

Eerste divisie

In de eerste divisie staan op deze zondag twee wesdtrijden op het programma. Om 17.45 uur ontvangt het tweede team van Nijmegen het tweede team van Geleen, terwijl het Eerste Divisie-team van Tilburg Trappers het tweede team van Zoetermeer op bezoek krijgt.

Delen