Groot Brittanie vs Nederland u20 Dumfries 2023

12 december 202317:52

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Groot-Brittannië U20 – Nederland U20 4-1 (3-1 0-0 1-0)

Jong Oranje U20 begon gisteren aan het WK in Schotland. De eerst opponent was het sterke Groot-Brittannië. Vorig jaar werd tijdens het WK in Litouwen nog met 0-8 verloren, met name door de vele straffen die Nederland toen opliep. De mannen van Wil Zwarthoed en Gints Bikars waren dus gewaarschuwd.

Alle waarschuwingen ten spijt, want al vrij vroeg in de eerste periode kreeg Nederland een penalty tegen, waar Groot-Brittannië via Beatie gretig gebruik van maakte. Bijna twee minuten later was het weer raak. Met wederom met een man meer op het ijs scoorde Hopkins namens Groot-Brittannië de tweede goal van de wedstrijd. Na nauwelijks vier minuten gespeeld te hebben, keek Nederland tegen een 2-0 achterstand aan. Coach Wil Zwarthoed: “Na die twee straffen en de daaruit voorkomende powerplay goals, liepen we eigenlijk de hele eerste periode achter de feiten aan. Op dit niveau maak je niet zomaar twee goals goed, al kwamen we toch nog snel terug.”

Zwarthoed doelt op de 2-1 van Maxime Rentmeester die op aangeven van Jelle Noblesse vanuit de face off Nederland in de 11e minuut op het scorebord zette. Erg lang kon Nederland daar niet van genieten. Door slordig wegwerken in het eigen verdedigingsvak kwam de puck bij Steward terecht die de 3-1 binnenschoot voor de Britten.

De rust kwam als geroepen en in de kleedkamer werd er goed gesproken over wat er verbeterd kon worden. Nederland kwam beter in haar spel en Groot-Brittannië kon niet tot score komen, al was dat niet af te zien aan de schotenverhouding. “Zowel aanvallend als verdedigend stonden we beter. Onze goalie houdt ons natuurlijk in de wedstijd door het doel schoon te houden,” aldus Zwarthoed over Sam Luitwieler die maar liefst 50 schoten van de 54 wist te stoppen.

Met een 3-1 achterstand en een redelijk tot goede tweede periode achter de rug, waren er nog volop kansen voor Nederland. “We hebben tijdens de rust een paar tactische omzettingen gedaan en zijn teruggegaan naar 3 lijnen,” verklaarde Zwarthoed over de strategie voor de derde periode. Deze aanpassingen wierp al vroeg zijn vruchten af. Na een agressieve forecheck van Filippini, bracht Roodenburg de inkomende Speel in stelling, die zijn schot over zag gaan. De toon was gezet en Nederland bleef doordrukken. Een soortgelijke situatie uit de eerste periode diende zich voor met wederom een gewonnen face off van Noblesse en een schot van Rentmeester. Ditmaal was het de schouder van de Britse goalie die de aansluitingstreffer wist te voorkomen.

Toch wisten de Britten hun vierde goal te maken en gooiden 10 minuten voor tijd de wedstijd op slot. “Het voelde een beetje tegen de verhoudingen in, maar als je risico neemt, kunnen dit soort dingen natuurlijk gebeuren. Met het oog op de wedstijd tegen China, hebben we de wedstijd met vier volle lijnen uitgespeeld,” sluit Zwarthoed af.

Vandaag speelt Nederland haar tweede wedstrijd van het WK in Schotland. Het uit divisie IIB gepromoveerde China dat gisteren met 5-1 wist te winnen van Litouwen, is dan de tegenstander. De wedstrijd begint om 17.30 uur Nederlandse tijd.

Ook dit jaar was Nederland Er was vooraf gehamerd om uit de stafbank te blijven, toch kreeg Nederland twee straffen tegen waardoor Groot-Brittannië met een man meer op het ijs, volop kansen kreeg om op voorsprong te komen. Beatie

op een 2-0 voorsprong door de twee gekregen powerplays direct om te zetten in doelpunten.

“Na 2 snelle straffen in de eerste periode, die genadeloos werden afgestraft, liepen we eigenlijk de hele wedstrijd achter feiten aan.