W Ku20 Dumfries 2024 logo

WKu20 Dumfries 2024

Spainvs NED W Ku20 Dumfries 26

18 december 202307:52

Door Danny Micola von FĆ¼rstenrecht

WKu20 Dumfries: Jong Oranje komt met de schrik vrij

De laatste dag van dit WK zal in de boeken gaan als een hele bijzondere. Er stond van alles op het spel bij alle landen. Zowel de strijd bovenin als onderin was nog steeds niet beslist. Jong Oranje had geen kans meer op een medaille en moest alles op alles zetten om niet te degraderen. Om dit in eigen hand te houden, had Jong Oranje aan een gelijkspel tegen Spanje genoeg.

De ziekenboeg was nog steeds niet helemaal leeg, sterker nog, Jong Oranje moest goalie Sam Luitwieler missen vanwege de griep. Hij nam hierdoor plaats op de bank, waardoor Danylo Douma voor de tweede keer dit toernooi plaatsnam tussen de buizen. Rentmeester en Kƶlgen waren redelijk opgeknapt en stonden weer op het roster, Korotchenko en Helenklaken moesten ook de laatste wedstrijd missen. ā€œDe afgelopen dagen leek het wel een aflevering van M*A*S*H hier. Door al die blessures en zieken konden we gisteren op de vrije dag ook niet met de volledige groep trainen,ā€ aldus coach Zwarthoed die dit niet wilde gebruiken als excuus. ā€œZulke dingen kunnen gebeuren, de jongens die fit zijn zullen gewoon iets harder moeten gaan.ā€ En dat deden ze, net als Spanje overigens die uit de startblokken vloog. Zij moesten winnen om niet te degraderen, waarbij zij bij winst ook nog eens afhankelijk waren van China.


Nadat de Spaanse storm ging liggen, ging de strijd enigszins gelijk op. Spanje bleef door hard werken de bovenliggende partij, maar de jonge Danylo Douma hield zijn doel knap schoon. Nederland creƫerde wat kleine kansjes via Speel, Van Stuijvenberg en Van Belkom, tot een goal resulteerde dit helaas niet. Wat niet lukte bij Nederland, lukte bij de Spanjaarden wel. Scoren. Omdat Nederland de puck niet het eigen vak uitkreeg, kon Hernando een schot op doel nemen. Douma redde knap (1 van zijn 45 reddingen), maar zijn rebound werd door Blanco binnengeschoten waardoor het na bijna 14 minuten spelen 1-0 voor Spanje stond. Daarna was het van beide kanten zeer rommelig en werd het maar des te duidelijker wat voor spanning er op deze wedstrijd stond.


In de tweede periode kwam Nederland beter in haar spel. ā€œDat kwam met name door onze uitleg in de rust over onze forecheck systemen. Daar moesten de jongens betere en vooral slimmere beslissingen in maken. Wanneer je naar welk systeem doorschakelt bijvoorbeeld,ā€verklaart coach Bikars. Nederland werd sterker en creĆ«erde meer kansen. Waar Filippini zijn schot op de paal uiteen - en vooral hoorde - spatten, was het Spanje dat tegen de verhoudingen in een doelpunt maakte. Cantabrana profiteerde van geklungel in de verdediging en kon de 2-0 scoren, waardoor Nederland nog dieper in de problemen zat.


Ook in de derde periode was Nederland beter, maar wist dit in eerste instantie niet om te zetten in doelpunten. Tot overmaakt van ramp scoorde Spanje zelfs de 3-0 en kwam degradatie heel erg dichtbij. De jonge mannen van Bikars en Zwarthoed weigerde zich hierbij neer te leggen en bleven strijden. Filippini kreeg een breakaway waaruit hij tot woede van hemzelf niet scoorde, maar gelukkig is ook voor hem drie keer scheepsrecht en wist hij in de powerplay de 3-1 te maken. Het gaf Nederland de energie die nodig was om de wedstrijd nog meer naar zich toe te trekken, want drie minuten later kon Van Wingerden vanaf de blauwe lijn de 3-2 binnenschieten. Spanje zat overigens ook niet stil en probeerde van alle kanten doelman Douma onder vuur te nemen. Die week van geen kant en zorgde keer op keer voor lucht in de verdediging. Beide teams kregen nog een powerplay waar het vooral een wonder was dat Nederland de 3-3 niet kon scoren. Het resultaat: een 3-2 verlies voor Nederland en het grote rekenen en het lange wachten was begonnen.


Door deze uitslag waren Spanje en Jong Oranje afhankelijk van de wedstrijd Litouwen - China. Wanneer Litouwen in reguliere tijd zou winnen, zouden China, Spanje en Nederland allen op 3 punten eindigen. Het onderlinge resultaat tussen deze 3 teams zou dan in het voordeel spreken van China en Nederland, waardoor Spanje uit Divisie IIA zou vliegen. Het idee dat Litouwen bij winst in reguliere tijd de zilveren medaille kon winnen en dus nog iets om voor te spelen, gaf Nederland goede hoop. En zo geschiedde: Litouwen won de wedstrijd overtuigend met 6-2 van China en dus degradeert Spanje naar Divisie IIB. Jong Oranje kan opgelucht ademhalen en speelt volgend jaar weer op ditzelfde niveau.


Zwarthoed samenvattend: ā€œHet was voor zowel spelers als staf een heel leerzaam toernooi. We hebben ons voorafgesteld doel bereikt (handhaving), maar dat was niet makkelijk. Voor veel Nederlandse spelers is dit best een zware poule om in uit te komen. Je zult niet alleen tactisch, maar zeker ook fysiek moeten spelen en dat allemaal op volle snelheid. Iets dat onze jongens gemiddeld anderhalve periode heel goed volhouden, daarna wordt het lastig. Het is niet onmogelijk, maar om dit langer vol te houden, zullen we nog wat stapjes moeten maken. Werk aan de winkel in de aanloop naar het volgende WK dus.ā€

W Ku20 Dumfries eindstand