W Ku20 Dumfries 2024 logo

WKu20 Dumfries 2024

Litouwenvs NED U20 Dumfries 2023 32
— © IIHF

16 december 202322:48

Door Danny Micola von FĆ¼rstenrecht

WKu20 Dumfries: Gehavend Jong Oranje verliest met ruime cijfers van Litouwen

De boodschap was duidelijk na het verlies tegen Zuid-Korea. Om zicht te houden op een medaille moest er van Litouwen gewonnen worden. Dat dit geen makkelijke opgave zou worden was vooraf al duidelijk. Individueel heeft Litouwen zeer getalenteerde spelers op het roster staan die op topniveau spelen in grote ijshockeylanden en lieten zij tijdens dit toernooi al meermaals zien tot wat zij in staat zijn als team, getuige te comeback tegen Groot-Brittanniƫ waar zij een 2-4 achterstand om wisten te buigen in een 5-4 winst (OT).

Nederland trad aan zonder de geblesseerde Makar Korotchenko, Kyan Helenklaken (beide schouder) en de door griep gevelde Maxime Rentmeester. De technische staf moest hierdoor weer schuiven in de opstelling, waardoor Van Mourik in de lijn van Speel en Roodenburg kwam te staan.


In het begin van de wedstrijd ging de strijd gelijk op. Litouwen had licht de overhand, maar het was Nederland die de eerste goal van de wedstrijd maakte. Op op aangeven van Timoer Roodenburg maakte Jaidy van Mourik de 1-0, alweer zijn tweede van dit WK. Lang kon Nederland hier niet van genieten, want bijna drie minuten later kwam Litouwen via Grybouskas al langszij: 1-1. Door een straf van Mees van Wingerden stond Nederland niet voor het eerst dit toernooi met een man minder op het ijs. De powerplay van Litouwen werd mede door goed keeperswerk van Luitwieler overleefd, helaas lag de puck twee seconden later toch achter hem in het doel. Met een 1-2 achterstand ging Jong Oranje de rust in.


Vliegend kwamen de jongen mannen van Bikars en Zwarthoed de kleedkamer uit. Door een slimme snelle wissel, wist Donny van Belkom - nota bene twee dagen voor vertrek pas bij de groep gekomen door het wegvallen van Floris Vooren - de gelijkmaker te scoren: 2-2. Litouwen kwam niet in haar spel, maar Nederland wist niet het momentum te pakken en door te drukken. De uitgelezen kans met een man meer op het ijs - Litouwen kreeg een tripping penalty - werd niet benut, iets waaruit de Litouwers moed uit konden putten en nieuwe energie gaf. Door twee individuele fouten rond de blauwe lijn van het verdedigingsvak, werd de puck verloren en kon Litouwen relatief makkelijk twee keer scoren. Na dertig minuten stond het 2-4 en vlak voor het einde van de periode werd het vervolgens ook nog eens 2-5.


Een vroege straf van Filippini leidt via de Litouwse powerplay de 2-6 in en vanaf dat moment zakt Jong Oranje in elkaar. ā€œDe mannetjes waren gesloopt. Dit tempo kunnen we momenteel zoā€™n anderhalve periode bijbenen, daarna wordt het lastig voor ons,ā€ analyseert coach Zwarthoed. ā€œOp dit niveau kan je niet verslappen en is 100% vaak niet genoeg. Fysiek gezien en zeker qua snelheid komen we tekort. We komen goed terug tot 2-2, maar er is geen tijd om daarvan te genieten en er zeker geen tijd om gas terug te nemen. Dan helpt het niet mee dat we vanwege blessures vandaag maar met 3 lijnen kunnen spelen.ā€


Uiteindelijk verliest Nederland met maar liefst 2-9. ā€œDat komt hard aan, maar doet niets af aan het harde werken van deze jonge gasten. Je kan van alles over ze zeggen, maar aan inzet geen gebrek. Daarbij willen ze zichzelf altijd verbeteren en leren ze van hun fouten,ā€ doelt Zwarthoed op het aantal strafminuten (6) dat tegen Litouwen een stuk lager was dan in de voorgaande wedstrijden en Nederland veel tegengoals bezorgde. ā€œMorgen hebben we een vrije dag, gaan we trainen en vooral herstellen,ā€ vervolgt de ervaren coach. ā€œEr zijn wat kleine pijntjes bij Van Wingerden en Kƶlgen, en daarnaast kampen we nog met blessures en een zieke. Hopelijk zorgt de vrije dag wat lucht zodat we helemaal klaar zijn voor de wedstrijd tegen Spanje van zondag.ā€