W Ku20 Dumfries 2024 logo

WKu20 Dumfries 2024

Korea vs Netherlands u20 Dumfries 9

15 december 202312:54

Door Danny Micola von FĆ¼rstenrecht

Straffen doen Jong Oranje de das om tegen sterk Zuid-Korea

Favoriet Zuid-Korea had tot nu toe al haar wedstrijden gewonnen op dit WK. Het was aan Jong Oranje om deze reeks te doorbreken. Goalie Danylo Douma (GIJS Groningen) maakte zijn debuut in het team van Zwarthoed en Bikars.

De wedstijd begon spectaculair en zoals verwacht was Zuid-Korea de bovenliggende partij. Douma hield zijn ploeg met een paar goede reddingen in de wedstijd, tot de 5e minuut. Na onnodig puckverlies op de blauwe lijn van het aanvalsvak, lanceerde Yang zijn collega Lee op maat. Die aarzelde niet en schoot de puck in het dak van het doel: 1-0. Nederland gaf niet op en hield zich aan het tactische plan. Het leverde kleine kansjes op, tot een gelijkmaker kwam het helaas niet.

Door een wat vreemde beslissing van de scheidsrechter kreeg Zuid-Korea een straf voor ā€˜delaying the gameā€™ en kan Nederland voor het eerst met een man meer proberen het verschil te maken. Waar dit niet lukte voor Nederland, was het Zuid-Korea die hun powerplay wel kon verzilveren en de 2-0 op het scorebord zette. ā€œUiteraard was dit een tegenslag voor onze mannen, temeer omdat wij eigenlijk steeds beter in de wedstrijd kwamen,ā€ doelde Zwarthoed na het vertoonde spel met onder andere een schot op de paal. In de 13e
minuut leek Arts de 2-1 te scoren, maar op miraculeuze wijze ging de puck niet over de achterlijn volgens zowel de scheidsrechter als de goaljudge. Een waarschuwing zo bleek later, want nog in dezelfde minuut wist Jaidy van Mourik wel het doel te vinden.

Met vertrouwen ging Nederland de rust in. ā€œDe spelers hielden zich aan de afspraken,ā€ aldus coach Bikars. ā€œEen les die ze geleerd hebben van de tweede periode tegen China. We vertelden de jongens op deze manier door te gaan.ā€ Al vroeg in de tweede periode liep Zuid-Korea tegen een straf aan. De powerplay die volgde verliep dramatisch en door een zwakke passing in het neutrale vak werd de puck verloren en kon Zuid-Korea eenvoudig een shorthanded goal scoren: 3-1. Nederland was daarna het spoor compleet bijster. Er werden veel onnodige straffen gemaakt en die leverde in de daaruit volgende man-minder situaties of vlak daarna, steeds een goal op. In plaats van aansluiting te vinden, stond Jong Oranje met 6-1 achter. Tot overmaat van ramp verloor Nederland ook nog de forwards Korotchenko (schouder) en Rentmeester (te ziek om nog door te gaan).

In de derde periode kreeg Nederland weer een beetje de wind in de zeilen en lukte de automatismen weer iets beter. Dat bleek ook uit het aantal schoten: in de derde periode schoot Nederland net zo vaak op doel dan de eerste twee periodes bij elkaar. Zud-Korea wist helaas nog een keer te scoren, waardoor de eindstand op 7-1 kwam. Na afloop reageerde doelpuntenmaker Van Mourik vrij nuchter: ā€œIk had liever die goal niet gemaakt en de wedstijd gewonnen. We moeten dit snel vergeten, teruggaan naar de basis en morgen vlammen tegen Litouwen.ā€