W Ku20 Dumfries 2024 logo

WKu20 Dumfries 2024

Netherlands vs China Dumfries U20 23
— © IIHF

13 december 202318:45

Door Danny Micola von FĆ¼rstenrecht

Nederland verdiende winnaar in thriller tegen China

Na het verlies van maandag tegen Groot-Brittanniƫ, trad Jong Oranje U20 gisteren aan tegen hun leeftijdsgenoten uit China. Vorig jaar werd China nog wereldkampioen in divisie IIB en de promovendus won maandag hun eerste wedstrijd van dit WK. China versloeg Spanje met 5-1.

Coaches Bikars en Zwarthoed hadden na de verloren wedstrijd van maandag een paar aanpassingen gedaan in de line up. Dit werkte zichtbaar goed, want na gewonnen puck drop van Tom Speel kon Makar Korotchenko met de puck doorschaatsen naar het Chinese doel en Timoer Roodenburg laten scoren. Binnen zeven seconden stond Nederland voor met 1-0. De eerste periode ging verder redelijk gelijk op, beide teams creƫerden genoeg kansen, maar dit leverde geen goals op. Ook de powerplays bleven aan beide kanten onbenut. Aan het einde van de eerste periode kwam Nederland met twee man meer op het ijs te staan na een interference en een high sticking (double minor) en deze straffen liepen door in de tweede periode.

ā€œIn de rust hebben we de spelers complimenten gemaakt over het vertoonde spel en inzet. We hebben benadrukt dat de eerste paar minuten van de tweede periode belangrijk zijn en bij het uitvoeren van onze getrainde powerplay, de kansen op een doelpunt vanzelf gaan komen,ā€ aldus coach Bikars. Eenmaal terug op het ijs werd de druk op het Chinese doel opgevoerd en hield de Chinese goalie zijn ploeg in de wedstrijd. Toch lukte het Nederland om na 1.25 minuten gespeeld te hebben de powerplay te verzilveren. Op aangeven van Roodenburg was het Lode Arts die de verdiende 2-0 op het scorebord zette. Waar Nederland had moeten doordrukken, wisten de Chinezen hun rug te rechten en werden zij steeds sterker. Dat lag volgens coach Zwarthoed niet alleen aan China: ā€œWij werden een beetje slordig in de passing en hielden ons niet aan de opdrachten als het gaat om onze forecheck. In plaats van samen zoeken naar de oplossing, probeerden we individueel het tij te keren. Op dit niveau is dat praktisch onmogelijk.ā€ De Chinese comeback resulteerde in de 2-1 en tien minuten later zelfs in de gelijkmaker toen Nederland met een speler minder op het ijs stond na een slashing penalty van Jongmans.

ā€œWe konden weer van voorafaan beginnen en eerlijk, het had nog erger kunnen zijn als Sam (Luitwieler, red.) niet zo goed stond te keepen, ā€œ vertelde aanvaller Tom Speel reflecterend. Het was vervolgens diezelfde Tom Speel die zijn team op sleeptouw nam in de laatste periode. Het spel vloog op en neer, het was voor de neutrale toeschouwer prachtig om te zien, maar de vele meegereisde Nederlandse hadden geen nagels meer over van de spanning. Een kwartier voor tijd kwam Nederland in een 3-tegen-5 situatie terecht door discutabele straffen van Bax-Kristiansen en Sam Luitwieler. ā€œToen we die penalties overleefden, wist ik dat het goed zou komen. Dat gaf ons zoā€™n boost en energie, de hele bank stond op zijn kop,ā€ aldus Speel die nog steeds een blauwe plek op zijn been heeft door een schot te blokken. ā€œDie penalty kill was geweldig van ons. Door het harde werken en het blokkeren van de schoten werd ik er goed geholpenā€ aldus goalie Sam Luitwieler.

Een goede snelle wissel zorgde voor een razendsnelle uitbraak aan de rechterkant via Jaidy van Mourik. Hij wist goed overzicht te behouden en lang te wachten, waardoor Tom Speel voor een leeg doel de 3-2 kon binnenschieten. China bleef aandringen, maar de jonge mannen van Bikars en Zwarhoed bleven gedisciplineerd en namen geen onnodige risicoā€™s.

Een minuut voor het einde van de wedstijd haalde China de goalie van het ijs, wat een paar hachelijke momenten opleverde voor Nederland. Het was wederom Tom Speel die na een gewonnen duel aan de boarding de puck vanuit het eigen vak in het lege doel schoot: 4-2. ā€œHet was spannend, maar toch wel verdiend gewonnen,ā€ zegt Speel met een grote glimlach op zijn gezicht.