KAL 6530
— © Stjepan Cizmadija

25 april 202218:14

Mannen openen WK met zege op Spanje

De Nederlandse ijshockeymannen zijn het wereldkampioenschap in Kroatië begonnen met een 5-3 overwinning op Spanje. Raymond van der Schuit had twee goals en twee assists in het duel, terwijl Nick Verschuren een goal en drie assists op zijn naam bracht.

Daarmee is de vernieuwde ploeg van bondscoach Doug Mason het WK Division IIA begonnen met het binnenhalen van de maximale buit. Oranje degradeerde de laatste paar jaar twee keer eerder uit Division IB, maar slaagde er toen iedere keer in om direct een jaar later weer terug te keren. Dat gebeurde met kampioenschappen in Spanje en in eigen land in Tilburg.

In de Velesajam Ice Rink in Zagreb wachtte Nederland met Spanje een ploeg die de afgelopen jaren de nodige progressie heeft gemaakt. De laatste keer dat deze twee landen tegenover elkaar stonden was in januari 2020 in de Olympische kwalificatie. Dit was de inhaalwedstrijd nadat tijdens het OKT een wak in het ijs een voortijdig einde maakte aan de wedstrijd. De eindstand was ook toen uiteindelijk 5-3 in het voordeel van Nederland.

Nederland begon in Zagreb prima aan het duel. Al na iets meer dan drie minuten spelen combineerden Nick Verschuren, Danny Stempher en Raymond van der Schuit zodat laatstgenoemde met een schot in de korte hoek Oranje op voorsprong bracht. De situatie zag er halverwege de periode nog beter uit toen Nacho Granell voor twee minuten naar de kant moest wegens tripping en hetzelfde trio nogmaals toesloeg, met opnieuw Van der Schuit als de scherpschutter.

KAL 6427
KAL 6398
KAL 6394
KAL 6615

Verdiende voorsprong

De voorsprong van Nederland was gezien het spelbeeld in de eerste twintig minuten zeker niet overdiend en Oranje zette het scorende vermogen in de tweede periode al snel weer in. Spanje liep direct na de openings face-off al op tegen een straf en Giovanni Vogelaar kogelde binnen een halve minuut van afstand raak, 3-0.

Toen Nederland er minder dan twee minuten later via Nick Verschuren zelfs 4-0 van maakte, leek Oranje op weg naar een stevige overwinning. Het was voor Spanje in ieder geval reden doelman Raul Barbo in te wisselen voor Ignacio Garcia. Barbo incasseerde vier goals op tien schoten. Martijn Oosterwijk was de Nederlandse starter. Hij eindigde het duel met 21 saves.

Spanje komt nog dichtbij

Nederland hield het beste van het spel in de wedstrijd, maar slaagde er voorlopig niet in om de nieuwe Spaanse keeper te kloppen. In plaats daarvan kwam Spanje langzaam terug in de wedstrijd. Een breakaway van Spanje zorgde nog voor de dertigste minuut voor de eerste goal. Imanol Lasuel schoot vanaf de linkerkant van het ijs met scherp.

In de slotperiode zullen er toch wel zorgen zijn ontstaan bij Nederland op de bank. Tien minuten vor tijd schaatste Jaime Capillas min of meer ongehinderd door en kon raak schieten. Luttele seconden later wordt Wouter Sars naar de strafbank gestuurd voor tripping en slaat Spanje opnieuw toe, deze keer via Gaston Gonzalez. Ineens is de marge in het voordeel van Oranje nog maar één goal.

Het bleef gelukkig bij vals alarm. Met nog iets meer dan vijf minuten te spelen rondt Mike Collard een twee op een keurig af voor zijn eerste WK-doelpunt in zijn eerste WK-wedstrijd namens de hoofdmacht van Nederland. In het restant van de wedstrijd smoort Oranje verdere pogingen van Spanje om het verlies nog af te wenden.

Bij Nederland werd Kilian van Gorp uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd. Nederland wacht morgen om 16.00 uur een nieuwe uitdaging. De Chinese ploeg is tot nu toe nooit een factor van belang geweest op internationale ijshockeykampioenschappen, maar brengt nu een ploeg mee die eerder dit jaar grotendeels de Olympische Spelen in eigen land afwerkte met slechts een beperkt aantal in China geboren spelers en een kwartet spelers dat in ieder geval even in de NHL heeft gespeeld.