KAL 9076
— © Stjepan Cizmadija

28 april 202222:00

Oranje met ruime zege op Israël op medaillekoers

De Nederlandse mannenploeg heeft op het wereldkampioenschap in Zagreb zijn tweede overwinning geboekt. Luca Heutmekers scoorde twee keer in een 7-0 overwinning tegen Israël.

De Nederlandse ijshockeyers herstelden zich donderdag van het verlies tegen China met een ruime overwinning op Israël. Daarmee is, afhankelijk van de andere resultaten op het WK, nog iedere kleur medaille mogelijk. Zilver of brons is daarbij het meest waarschijnlijk.

Oranje speelde in de weinig sfeervolle hal in Zagreb een dominante wedstrijd. De schotverhouding in de wedstrijd loog ook in dit geval niet. Oranje nam het doel van Nir Tichon, spelend op het vierde niveau in Tsjechia, maar liefst 68 keer onder vuur. Martijn Oosterwijk maakte 18 saves voor zijn shutout tegen Israël.

Oranje trof een tegenstander met de nodige interessante spelers in de selectie. Zo is Michail Kozhevnikov een veteraan van ruim 250 wedstrijden in de DEL. Zijn tweelingbroer Evgeni komt uit de jeugd van Krefeld en speelde jarenlang in de regionalliga en Oberliga. Beide mannen zijn echter inmiddels wel 40 jaar oud.

Eliezer Sherbatov is ook een interessant verhaal. Hij werd geboren in Israël, maar speelde op het hoogste niveau jeugdijshockey in Quebec, was jarenlang als prof actief in onder meer de KHL, het hoogste niveau in Frankrijk, Kazachstan, Slowakije en Polen en kwam afgelopen seizoen uit voor Marioepol in Oekraïne, een stad die inmiddels al weken lijdt onder de Russische agressie.

Verkiel zette Nederland op voorsprong

Een gezelschap boeiende verhalen maakt nog geen sterk ijshockeyteam. Israel verloor zijn eerste twee wedstrijden tegen China en Kroatië en had ondanks af en toe aardige individuele acties geen uitzicht op een goed resultaat tegen Oranje. Nederland had volop puckbezit, wist volop kansen te creëeren en had ook makkelijk de dubbele cijfers kunnen halen.

Het duurde wel een tijdje voor het eerste doelpunt viel. Dat gebeurde pas in de slotfase van de eerste periode. Raymond van der Schuit schoot op doel en Jordy Verkiel pikte de rebound op en schoot de puck hoog in het net voor het enige doelpunt in de eerste twintig minuten.

Heel veel langer hoefden alle kijkers op YouTube na de hervatting niet te wachten op de tweede treffer. Vanuit de face-off was het Danny Stempher die binnen zes seconden voor de doelman van de tegenstander opdook voor zijn eerste doelpunt van het lopende wereldkampioenschap. Zijn Tilburgse teamgenoot Diego Hofland, ook een veteraan van 179 DEL-wedstrijden, sloeg vier minuten later zijn slag voor de derde Oranje-treffer.

KAL 9203

Nick Verschuren met zijn derde goal

Nick Verschuren maakte er nog voor het einde van de periode op de powarplay 4-0 van door een prima schaatsactie zelf goed af te ronden.In de slotperiode was vervolgens het woord aan Luca Heutmekers, die in 2,5 minuut twee keer toesloeg. Giovanni Vogelaar zorgde iets meer dan drie minuten voor tijd met een schot van afstand voor de slagroom op de taart met de zevende oranjegoal.

Danny Stempher had een goal en drie assists. Mike Collard en Raymond van der Schuit pikten ieder twee assists op. Heutmekers werd uitgeroepen tot beste Nederlandse speler in de wedstrijd. Oranje sluit het kampioenschap zaterdagavond af tegen gastland Kroatië.