De zilveren medaille winnaars
De zilveren medaille winnaars — © Stjepan Cizmadija

30 april 202221:49

Oranje met zege op Kroatië naar zilver

Nick Verschuren en Jordy Verkiel hadden allebei een goal en twee assists in de 6-2 overwinning van Oranje op Kroatië. Met de winst in het slotduel van het WK in Zagreb legt het Nederlandse ijshockeyteam beslag op de zilveren medaille. Danny Stempher scoorde twee keer in de ontmoeting.

De ontmoeting tussen Nederland en Kroatië was in feite een ontmoeting om te beslissen welk land zilver en welk land brons zou winnen. China versloeg eerder op de dag Spanje en promoveerde daarmee ongeslagen naar Division IB. Nederland eindigt het toernooi uiteindelijk met 9 punten uit vier wedstrijden en een doelsaldo van plus negen.

Oranje opende de wedstrijd sterk en deed zichzelf met de 2-0 voorsprong bij het eerste rustsignaal vermoedelijk tekort. Al na iets meer dan drie minuten spelen kwam Nederland op voorsprong. Het schot was van Kilian van Gorp en Raymond van der Schuit zorgde voor de deflectie die de Kroatische doelman kansloos liet. Captain Danny Stempher zorgde acht minuten later voor de tweede Nederlandse treffer. In de eerste powerplay van de wedstrijd gaf Nick Verschuren de puck op het juiste moment af zodat Stempher de puck in de open hoek kon schieten.

Nederland houdt marge in stand

Oranje hield in de tweede periode de marge overeind. Eigenlijk het enige moment dat de wedstrijd nog echt spannend was, was halverwege het duel. Raymond van der Schuit liep tegen een dubbele straf op en uiteindelijk bracht Kroatië Karlo Marinkovic in stelling die vanuit een open positie mocht binnenschieten.

Nederland reageerde echter vrijwel direct. Weer was het Nick Verschuren die precies op het juiste moment de puck aflegde om Danny Stempher de kans te bieden te scoren, 3-1 voor de ploeg van bondscoach Doug Mason. De Nederlandse treffer viel 32 seconden na de aansluitingstreffer. En weer minder dan twee minuten later was het al 4-1 voor Oranje. Deze keer werd Nick Verschuren gelanceerd door Noah Muller en rondde zelf af.

Dat de Kroaten in de slotfase van de periode van dichtbij nog raakschoten via Vito Idzan, was daarna slechts een beperkte domper.

Oranje stelt zilveren medaille veilig

Kroatië was in de slotperiode niet bij machte om de druk op Oranje verder op te voeren. Met nog twaalf minuten te gaan in het duel leek zich een goede mogelijkheid voor te doen na een straf tegen Kilian van Gorp. Het gastland kreeg echter het deksel op de neus na puckverlies, waardoor Nederland met drie spelers gevaarlijk uitbrak. Uiteindelijk was het Dennis Sikma die Jordy Verkiel bediende voor de shorthanded goal.

Mike Collard zorgde daarna nog voor de kers op de taart met zijn tweede doelpunt van het wereldkampioenschap, waarmee hij de eindstand in het duel op 6-2 bepaalde en daarmee de zilveren medaille definitief maakte. Jordy Verkiel werd onderscheiden als beste speler van de wedstrijd. Hij werd bovendien door de organisatie onderscheiden als beste verdediger van het toernooi. Ruud Leeuwesteijn stopte 28 van de 30 Kroatische schoten.

Verschuren beste Nederlandse speler

Nick Verschuren werd door de coaches gekozen tot beste Nederlandse speler in het toernooi. Met vier goals en zes assists was hij betrokken bij meer dan de helft van de Nederlandse doelpunten. Raymond van der Schuit had drie goals en zes assists in het toernooi. Danny Stempher drie goals en vijf assists. Dit trio leidde ook de plus/minus bij Nederland met ieder +6.

In totaal kwamen acht verschillende internationals tot scoren tijdens het kampioenschap dat door het terugtrekken van Australië slechts vier wedstrijden telde. Martijn Oosterwijk en Ruud Leeuwesteijn beëindigden het wereldkampioenschap met savepercentages van respectievelijk 92,86 en 91,46 procent.

Daarmee zit het seizoen voor het Nederlands team erop. De wedstrijden op het WK in Zagreb waren de enige vier interlands die tijdens de afgelopen jaargang zijn gespeeld. Volgend jaar komt Oranje opnieuw uit in Division IIA. Vanaf een niveau lager komt in ieder geval IJsland omhoog. Servië zakt vanuit Division IB naar beneden.