IIHF Logo WK Zagreb Kroatie

WK 2022 Mannen Zagreb

KAL 8262

27 april 202219:44

Door Joep Meijsen

Mannenploeg onderuit tegen Olympische Chinezen

Het Nederlandse mannenteam heeft de tweede wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap in Kroati√ę met 5-1 verloren van China. Het enige Nederlandse doelpunt werd op de powerplay gescoord door Nick Verschuren.

Het was al vooraf een opmerkelijk duel. Zo vaak komt het niet voor dat een ploeg die op een lager niveau speelt eerder in het jaar actief was op de Olympische Spelen. China bracht een team vol ge√Įmporteerde spelers mee, die bovendien bij Kunlun Red Star dagelijks samenspelen en trainen in de KHL. Wel is de ploeg al weken niet meer in actie gekomen, aangezien de KHL na de Spelen direct aan de play-offs begon en Kunlun zich daar ruimschoots niet voor plaatste.

Daarmee kreeg het Nederlands team dus een compleet andere ploeg tegenover zich dan de laatste twee keer dat China op een WK de tegenstander was. Een team dat over het algemeen een makkelijke overwinning voor Oranje opleverde door is de instroom van spelers met volop ervaring in de American Hockey League en zelfs de NHL plotsklaps een geduchte tegenstander.

Ruud Leeuwesteijn maakte 47 saves

Dat was in het wedstrijdbeeld ook wel te zien. China domineerde het puckbezit, kreeg veruit de meeste kansen en won het duel verdiend. Toch speelde Nederland zeker geen verkeerde wedstrijd. Na twee periodes was de stand nog maar 3-1 in het voordeel van China en hier en daar dook Oranje toch gevaarlijk op voor het doel van Yongli Ouban, voorheen beter bekend onder de naam Paris O'Brien.

Nederland speelde een gedisciplineerde wedstrijd waarin veel jonge spelers ijstijd kregen tegen opponenten van een ongewoon hoog niveau. De uiteindelijke schotverhouding van 52 schoten tegen en 17 schoten voor vertelt het verhaal van de wedstrijd grotendeels. Ruud Leeuwesteijn maakte 47 saves als de startende goalie van Oranje. Hij werd dan ook terecht aangewezen als de beste speler aan Nederlandse zijde.

China liep uit naar een 3-0 voorsprong

Oranje hield in de eerste periode lange tijd stand, maar snelle counter bood China in de 18e minuut de kans om de score te openen. Dat het 14 seconden voor het einde van de periode nog 2-0 werd was weliswaar gezien het spelbeeld niet onverdiend, maar wel spijtig voor Nederland dat goed weerspel bood aan de Chinezen.

Nadat China er na vijf minuten in de tweede periode 3-0 van had gemaakt, sloeg Nederland op de powerplay zijn slag. Noah Muller en Raymond van der Schuit verzorgden de voorbereiding en Nick Verschuren wist de goed uitgespeelde kans vaardig te verzilveren en de marge terug te brengen tot twee doelpunten. De slotperiode bood echter geen mogelijkheden om te stunten, wel trof China nog twee keer doel.

Alex Riche, Brandon Yip, Parker Foo en Tyler Wong scoorden de Chinese doelpunten. Daarmee was de volledige productie geboren in Canada. Nederland vervolgt het WK morgen tegen Isra√ęl, tegen wie China eerder deze week de dubbele cijfers haalde. 14-1 was de eindstand van dat duel.

Statistieken

Foto's van de wedstrijd