AL TIL DUI20190103 021

7 januari 201908:09

Door Joep Meijsen

Morning Skate: 64 saves, het ijs opvreten en een hit van achteren

In de Morning Skate vanmorgen onder meer aandacht voor de U18-vrouwen van Oranje, de stand van zaken in de Oberliga Nord en de Beneliga, de bekerfinale en nog veel meer.

De U18-vrouwen...

zijn het wereldkampioenschap in het Schotse Dumfries begonnen met een nederlaag. Titelkandidaat Noorwegen was met 4-0 te sterk voor het nieuwste Nederlandse team. De 16-jarige goalie Eline Gabrielle maakte maar liefst 64 saves tijdens de wedstrijd. Klik hier voor een wedstrijdverslag van de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen.

Vandaag om half zes...

komen de vrouwen opnieuw in actie. Tegenstander is dan Polen, dat het toernooi gisteravond begon met een 1-2 overwinning op Groot-Brittannië. Wiktoria Sikorska won de wedstrijd in overtime voor de Poolse meiden. Het eerdere duel van zondag werd door Frankrijk gewonnen van China, 7-0. China staat daarmee laatste in de poule op dit moment. De dag begint vandaag met Noorwegen tegen China, Polen tegen Nederland is de middagwedstrijd en in de avonduren nemen de Britse vrouwen het op tegen Groot-Brittannië. De wedstrijden zijn (tegen vergoeding) live te bekijken via internet >>>

Tilburg Trappers...

won gisteren in de Oberliga de uitwedstrijd in Leipzig. Reno de Hondt, Wouter Sars, Mickey Bastings en Mitch Bruijsten scoorden in de 2-4 overwinning. Voor doelman Ruud Leeuwesteijn was het zijn derde start op rij en leek op weg naar zijn tweede shutout toen Leipzig in de slotfase nog twee keer scoorde. 'We hebben Ruud in de steek gelaten', zegt coach Bo Subr daarover in Brabants Dagblad.

Foto: Arie Leeuwesteijn

Leeuwesteijn kreeg...

zijn starts op rij vanwege de blessure van Ian Meierdres. Subr toont zich in de krant bijzonder in zijn nopjes met het optreden van de 22-jarige doelman uit Dordrecht. 'Ruud heeft ook een mindere periode gekend dit seizoen. Hij speelt drie heel goede potten achter elkaar. Als Ian niet op tijd fit is, mag hij het weer laten zien.'

Elders in de Oberliga Nord..

won achtervolger Hannover Scorpions met 3-7 bij Hamburg Crocodiles. Marian Dejdar had twee goals en een assist. Scorpions blijft daarmee op negen punten de nummer twee op de lijst. Het verschil tussen Tilburg en de rest van de ranglijst groeit alleen maar door. Hannover Indians heeft de derde plek op de ranglijst, maar staat al op negentien punten. De ploeg won in eigen huis wel met 5-2 van Halle. Essen is de nummer vier op twintig punten. De ploeg van Frank Gentges ging voor bijna 2700 toeschouwers onderuit in de derby tegen Herne. In overtime bezorgde Dennis Thielsch, de vorige twee seizoenen in dienst van Essen, het winnende doelpunt voor de thuisclub.

De stand aan kop in de Oberliga Nord

1. Tilburg Trappers 32 - 79 (+86)
2. H. Scorpions 32 - 70 (+56)
3. H. Indians 32 - 60 (+19)
4. Essen Moskitos 31 - 59 (+56)

Herentals blijft koploper...

in de Beneliga. Het team van Jeffrey van Iersel won met 3-8 in Tilburg. Geleen blijft op Ă©Ă©n punt door een zege in eigen huis op Mechelen en Luik Bulldogs blijft de nummer vier dankzij een 9-3 zege op Zoetermeer. Klik hier voor korte wedstrijdverslagen >>>

Voor Zoetermeer...

was het een weekeinde met twee nederlagen, waaronder op zaterdag tegen Den Haag. Aanvaller Marko van Leeuwen wijst er in AD op dat het de eerste wedstrijden waren voor Panters sinds 16 december en dat de club in de laatste twee weken maar twee keer heeft getraind. 'Ik merkte direct dat we daardoor ritme misten. Het was onze intentie om het ijs op te vreten, maar dat lukte niet. Het werd een erg slordige wedstrijd. Waar dat aan lag? Het lukt niet altijd om uit te voeren wat je van plan bent', zei hij na afloop van het verlies tegen Den Haag.

Als de Beneliga...

vandaag zou eindigen, dan plaatsen Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Den Haag zich voor de Final Four om het Nederlandse kampioenschap. Het gaat tussen Den Haag en de dichtstbijzijnde achtervolger, Amsterdam, is acht punten. Deze vijf teams zouden zich ook plaatsen voor de play-offs van de Beneliga, aangevuld met de Belgische teams Herentals, Luik en Leuven. Vooral de strijd om de achtste plek van de play-offs dreigt wel spannend te worden. Amsterdam en Mechelen hebben ieder negen punten, Zoetermeer volgt op Ă©Ă©n punt. De ranglijst van de Beneligablijft echter vertekend door het grote verschil in het aantal gespeelde wedstrijden. Geleen en Mechelen hebben ieder al vijftien wedstrijden gespeeld, terwijl Zoetermeer en Tilburg pas aan tien ontmoetingen zitten.

Antwerpen is vooralsnog...

de nummer laatst in de Beneliga. De club verloor zaterdag met liefst 18-1 van Herentals. De club maakte rond die nederlaag ook bekend dat per direct afscheid wordt genomen van goalie Mike Jansen en import Ryan Widmar. De Nederlander Charlie Vocke is nu de eerste goalie, hij speelde eerder in Dordrecht.

Gisteren was er ook..

al het nieuws dat de bekerfinale op 3 februari gespeeld wordt in De Uithof. Den Haag is daarmee voor het tweede jaar op rij de organisator van de bekerfinale, waarvoor Hijs zich afgelopen week als eerste wist te plaatsen. Lees er hier meer over >>>

Eerder werd al bekend dat het toernooi om de Final Four gespeeld gaat worden in Nijmegen.

De Anaheim Ducks...

verloren vannacht hun achtste wedstrijd op rij. De ploeg van de in Amsterdam geboren Daniel Sprong ging in eigen huis met 4-0 onderuit tegen de Edmonton Oilers. Sprong speelde ruim vijftien minuten, waaronder twee minuten op de powerplay en schoot twee keer op doel. Vooralsnog dit seizoen heeft hij in dertig wedstrijden vijf goals en vijf assists, waarvan de meeste punten in dienst van Anaheim.

De aandacht na de wedstrijd...

ging vooral uit naar een check van achteren van verdediger Hampus Lindholm op sterspeler Connor McDavid van Edmonton. Diens coach Ken Hitchcock bekritiseerde recent hoe weinig bescherming McDavid krijgt in de liga.