IJNL bekerfinale 2023 denhaag

Bekerfinale 2023

Heerenveen - Den Haag 2022 - bekercompetitie Ronald Wurm
— © Robert Bos (Flickr)

1 november 202207:54

Door Joep Meijsen

Bekerstrijd: Flyers aan kop, alle opties nog open

Unis Flyers Heerenveen is de koploper in de bekercompetitie, maar heeft meer wedstrijden gespeeld dan de andere teams. Dat betekent dat de komende weken nog alle opties open liggen.

Het is vooralsnog een onevenwichtige ranglijst in de bekercompetitie van IJshockey Nederland. Dit zijn wedstrijden in de Beneliga tussen twee Nederlandse teams die zowel voor de ranglijst van de grensoverschrijdende competitie als voor de bekerstrijd in Nederland meetellen. Aan de hand van de eindstand wordt bepaald welke ploegen elkaar ontmoeten in de halve finales. De finale wordt vervolgens gespeeld bij de hoogst in de bekercompetitie ge√ęindigde finalist.

Heerenveen is op dit moment de koploper met vijf punten uit vier wedstrijden. De Friezen verloren afgelopen weekeinde met 2-3 van Den Haag, winnend doelpunt van Donovan de Zwart. Een week eerder had Flyers juist de uitwedstrijd in Den Haag naar zijn hand gezet met een 1-3 zege. Den Haag en Heerenveen stonden vorig seizoen in de bekerfinale, toen in De Uithof tegenover elkaar.

Den Haag boekte met de winst in Thialf zijn eerste zege in de bekercompetitie, maar sprokkelde eerder al een puntje in overtime bij elkaar en staat daarmee nu op vier punten uit drie wedstrijden. Minder verliespunten dus dan Heerenveen. Op dat vlak staat Geleen er echter nog iets beter voor. Die ploeg kwam de afgelopen weken alleen uit tegen Belgische tegenstanders en staat daarom nog altijd op vier punten uit twee wedstrijden.

Maar er is altijd baas boven baas. Ook Zoetermeer Panters heeft nog altijd uitzicht op de eerste plaats in de bekercompetitie. Die ploeg won zijn enige wedstrijd tot nu toe, de winst in de extra speeltijd tegen Den Haag, en staat daardoor op twee punten uit één wedstrijd. Het betekent dat er de komende weken veel op het spel staat. Komende vrijdag staan Ultimair Hijs Hokij Den Haag en Snackpoint Eaters Limburg tegenover elkaar in de Haagse ijshal. Een dag later staat in Thialf de ontmoeting tussen Heerenveen en Zoetermeer op het programma.