IJNL bekerfinale 2023 denhaag

Bekerfinale 2023

Bekerfinale 2023 1

6 januari 202308:19

Door Joep Meijsen

Bekerstrijd: Goalies sleutel in finalewedstrijd

Het aftellen naar de bekerfinale in Den Haag is in volle gang. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de goalies van de finalisten. In deze vooruitblik naar de finale kijken we hoe de twee teams die positie bezet hebben.

UltimAir Hijs Hokij Den Haag: Brett Magnus

Geboorteplaats: Montreal, Canada
Leeftijd: 28
Seizoenen BeNeLeague: 3

Brett Magnus heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een sterke doelman voor de Haagse ploeg. Dat de club vertrouwen in hem heeft, blijkt ook wel uit het feit dat hij na de coronapauze weer onder contract werd genomen én dat hij ook voor volgend jaar nog vastligt bij de gastheer van de Bekerfinale. Vorig jaar liet hij in zowel de bekerfinale als de eindstrijd om het landskampioenschap zien dat hij kan omgaan met de druk op beslissende momenten.

Magnus is afkomstig uit Montreal in Canada. Zijn belangrijkste ervaring deed hi op in vier jaar bij Sacred Heart University op het hoogste universiteitsniveau in de Verenigde Staten. Hij eindigde daar als de doelman met de meeste speelminuten in de geschiedenis van de universiteit, die sinds 1998 op dat niveau uitkomt. Magnus verloor meer wedstrijden dan hij won als startende goalie, maar dat had vooral ook van doen met het totale niveau van het programma van Sacred Heart in de jaren dat hij er speelde.

In Den Haag is hij een van de twee imports van de ploeg en hij start derhalve het overgrote deel van de wedstrijden. De 21-jarige Juli√ęn van Nes is de back up.

Brett Magnus
— © Robert Bos/Flickr

Unis Flyers Heerenveen: Martijn Oosterwijk

Geboorteplaats: Groningen
Leeftijd: 32
Seizoenen BeNeLeague: 4

Martijn Oosterwijk wordt door de verschillende bondscoaches al jaren zo’n beetje als eerste op het papier geschreven voor WK-selecties. Hij debuteerde inmiddels alweer heel lang geleden voor de Pecoma Grizzlies Groningen in de Eredivisie en werd na twee seizoenen in Noord-Amerika door Flyers aangetrokken, waar hij zich snel doorontwikkelde tot international. Een speler die gewend is om de prijzen mee te doen en zijn beste wedstrijden bewaart voor de belangrijkste ontmoetingen.

De aanduiding dat hij bezig is aan zijn vierde seizoen Beneliga is een beetje misleidend. Oosterwijk heeft zich sinds zijn debuut in Groningen in 2007-08 ontwikkeld tot de meest ervaren topgoalie in het Nederlandse ijshockey. Bij Heerenveen stond hij jarenlang voor de lat in de oude Eredivisie, hij vormde bij Tilburg Trappers twee jaar lang een goalie-duo met Ian Meierdres en was twee seizoenen actief in Zweden. Dit is zijn derde seizoen terug in Heerenveen waar hij vorig seizoen een belangrijke bijdrage leverde aan de succesvolle play-offs in de Beneliga.

Oosterwijk start de meeste wedstrijden voor Heerenveen en is ook de verwachte starter voor de bekerfinale. Het 20-jarige talent Almer de Boer is de andere goalie in de selectie van coach Mike Nason.

De bekerfinale

De bekerfinale tussen Den Haag en Heerenveen staat op 22 januari op het programma en wordt in De Uithof in Den Haag gespeeld. De voorverkoop van de bekerfinale is inmiddels in volle gang. Net als andere jaren verzorgt Ticketpoint de online verkoop van de kaartjes. Inclusief fee kost de reguliere toegang ‚ā¨17,50, voor een plaats op de business tribune heeft een kaartje de prijs van ‚ā¨28,50.