IJNL bekerfinale 2023 denhaag

Bekerfinale 2023

Chad Niddery in actie voor Den Haag
Chad Niddery in actie voor Den Haag — © Robert Bos

15 november 202208:14

Door Joep Meijsen

Bekerstrijd: Thuisvoordeel voor Hijs en Flyers

Den Haag en Heerenveen hebben afgelopen weekeinde het thuisvoordeel in de halve finales van de beker veiliggesteld. Wie hun tegenstanders worden, bepalen Geleen en Zoetermeer de komende dagen in een onderlinge dubbel.

UltimAir Hijs Hokij Den Haag haalde afgelopen weekeinde de volle buit in zijn wedstrijden tegen Zoetermeer en Geleen. Daarmee verzekerde de ploeg van coach Chris Eimers zich niet alleen van het thuisvoordeel in de halve finale. Als Hijs de finale haalt, wordt deze in De Uithof gespeeld. Den Haag verspeelde in zijn eerste drie wedstrijden in de bekercompetitie zeven punten, maar won vervolgens vier keer op rij om op het nippertje de koppositie in de Bekercompetitie over te nemen van Heerenveen.

Afgelopen vrijdag won Den Haag met 7-1 van Zoetermeer Panters, onder meer dankzij twee doelpunten van aanvoerder Alan van Bentem. Ook Chad Niddery scoorde twee keer. De Canadees pikte daarnaast ook nog twee assists op. Op zondag pakte Den Haag in een doelpuntrijke eerste periode bij Snackpoint Eaters Limburg een 2-5 voorsprong, die uiteindelijk werd omgezet in een 4-7 overwinning. Die drie punten waren voldoende om niet alleen Den Haag de winst in de bekercompetitie, maar ook om het voor Geleen onmogelijk te maken nog het thuisvoordeel binnen te halen.

Om in een eventuele finale tegen Den Haag kans te maken op een finale in Thialf moest Unis Flyers Heerenveen hopen op een misstap van Den Haag in Geleen. Op zaterdag deden de Friezen zelf wat ze konden doen door met 1-4 te winnen in Zoetermeer. Roope Nikkila had een goal en twee assists, Henri Ruotsalainen bereidde drie treffers voor.

Geleen kan woensdagavond in eigen huis tegen Zoetermeer de derde plaats veiligstellen en daarmee een halve finale tegen Heerenveen. Eaters en Panters spelen woensdag en zaterdag tegen elkaar, waarbij Eaters met een voorsprong van twee punten aan deze mini-play-off begint.