231017 R Hn GP logo WK ICE U18 24 DEF vertical main logo color inverse

WK u18 vrouwen Heerenveen 2024

Nederland - Groot-Brittannië op het U18-WK in Heerenveen
Nederland - Groot-BrittanniĂ« op het U18-WK in Heerenveen — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

19 januari 202408:57

Door Joep Meijsen

Britse U18 te sterk voor Nederland

De NederlandseU18-vrouwen hebben donderdagavond met 4-0 verloren van Groot-Brittannië. De ploeg slaagde er offensief niet in potten te breken, maar hield de schade achterin beperkt.

De sterke Britse goalie Evelyn Brown hoefde tijdens het duel slechts een handjevol saves te maken, waarbij Emily Olsthoorn de beste Nederlandse kans kreeg. Aan de andere kant van het ijs was het opnieuw een drukke avond voor Zoetermeerse goalie Robyn Verkaik. Ze keerde 47 van de 51 schoten.

Het was geen makkelijke avond voor het team van bondscoach Rick van Haren. Oranje werkte hard en toonde net als tegen Letland veel energie. Tegelijkertijd werden veel duels om de puck verloren en spendeerde het team daardoor een groot deel van de wedstrijd in het eigen verdedigingsvak.

SPLT0578

De Britten grepen vanaf de openingsfase van het duel het initiatief. De ploeg won veel face-offs en zette direct druk op het Nederlandse doel. Het duurde tot de twaalfde minuut voordat de ploeg dit omzette in een doelpunt. Ellie Patrick toonde haar vaardigheden om de Nederlandse goalie te verschalken.

Niet veel later was het Lilly Endicott die er 2-0 van maakte met een treffer waarin ze bovengemiddelde stickhandling toonde, zoals de Britse ploeg tijdens de avond op de meeste aspecten van het ijshockey nipt iets beter was dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

Oranje deed het goed tijdens een aantal penaltykills, waarin de Britten weinig ruimte kregen en daardoor ook slechts beperkt kansen wisten te creëren. Halverwege het duel ging het toch mis toen de Britse topscorer Ruby Newlands er op de powerplay 3-0 van maakte. In de slotperiode viel de puck tenslotte nog wat gelukkig voor de stick van Cassie McGregor, die de vierde Britse goal wist te scoren. Rana Ilksoy werd gekozen tot beste speler aan Nederlandse kant.

SPLT2328

Daarmee kwam een einde aan de derde speeldag tijdens het wereldkampioenschap in Thialf. In de eerdere ontmoetingen was China met 11-0 te sterk voor Turkije, terwijl Letland een 2-1 zege boekte op Kazachstan. De Chinese ploeg is met 9 punten uit drie wedstrijden de koploper in de poule. Letland volgt op twee punten, terwijl de Britten op 6 punten staan.

Kazachstan verzamelde tot nu toe 3 punten, Ă©Ă©n meer dan Nederland. Turkije is nog puntloos. Die ploeg is zaterdag om 16.30 uur de volgende tegenstander van Oranje. Op zondag sluit Nederland het WK in eigen land af met een middagwedstrijd tegen Kazachstan. Oranje doet na drie speeldagen nog altijd volop mee om een medaille.

Foto's: Actiefotografie.nl/Marco Spelten

SPLT9579
SPLT2701
SPLT2654
SPLT2519
SPLT2404
SPLT2395
SPLT0829
SPLT0578
SPLT0329