231017 R Hn GP logo WK ICE U18 24 DEF vertical main logo color inverse

WK u18 vrouwen Heerenveen 2024

Epke Zonderland als ECMO
— © NOS

21 januari 202412:59

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

In medische wereld ben ik een rookie

Cassina, Kovacs en Kolman. Jarenlang klonken steevast dezelfde drie vertrouwde namen zodra Epke Zonderland zich in een sportarena meldde.

Maar een turnleven bleek eindig, ook voor de inmiddels 37-jarige Zonderland. En dus gaat het niet langer over de naamgevers van de drie vluchtelementen die hem in 2012 onvergankelijke olympische roem bezorgden. Ze hebben donderdag in de ijshockeyhal van Thialf plaats moeten maken voor Peng, Wang en Taskopru.

Meer of minder getalenteerde jeugdige ijshockeysters die vooralsnog een anoniem bestaan leiden, maar zich desondanks op Zonderlands onverdeelde aandacht kunnen verheugen.

Als Event Chief Medical Officer waakt de Fries over het lichamelijke welzijn van de deelnemers aan de strijd om de wereldtitel voor vrouwen onder 18 jaar. Pleisters plakken of hechtingen aanbrengen was er de afgelopen week niet bij. Zonderland keek vooral toe. En zag dat het goed was.


Hij wist van tevoren dat naald en hechtdraad in de dokterskoffer zouden blijven. "In deze leeftijdscategorie is lichamelijk contact verboden. En die meiden zijn van top tot teen ingepakt met beschermende kleding. Ik had me er van tevoren al mee verzoend dat ik niet in actie hoefde te komen."


Contrast


Een groter contrast dan tussen de afgeladen North Greenwich Arena in Londen, waar hij op die memorabele zevende augustus van het jaar 2012 de oefening van zijn leven turnde, en de onaangenaam koude, akelig lege Heerenveense ijshockeyhal is niet denkbaar.


Maar dat maakt de Lemster dus niets uit. Nee, Ă©cht, verzekert hij. He-le-maal niets.