231017 R Hn GP logo WK ICE U18 24 DEF vertical main logo color inverse

WK u18 vrouwen Heerenveen 2024

De U18-vrouwen vieren de winst op Kazachstan
De U18-vrouwen vieren de winst op Kazachstan — © Gertrude de Vries

22 januari 202408:44

Door Joep Meijsen

U18-vrouwen winnen brons na knappe zege op Kazachstan

De Nederlandse U18-vrouwen hebben zondag een fraaie bronzen plak veiliggesteld tijdens het WK in eigen land. De ploeg won zelf in een spannende wedstrijd met 6-4 van Kazachstan en zag daarna dat China uiteindelijk afrekende met Letland.

Daarmee evenaart de vernieuwde ploeg de primeur van vorig jaar toen het team voor het eerst een bronzen medaille won op Division IIA-niveau. Makkelijk ging het echter niet voor Oranje tegen een Kazachstan dat beschikt over enkele snelle aanvallers en tijdens de powerplay liet zien voor vuurkracht te beschikken vanaf de blauwe lijn.

Vijfhonderd toeschouwers zagen hoe Oranje snel op voorsprong kwam in Thialf. Emily Olsthoorn scoorde in de openingsfase de eerste van haar drie gas tijdens het toernooi. Dat gebeurde met twee spelers van Kazachstan op de strafbank. Chantelle Onderwater en Danique Koghee zorgden ervoor dat Nederland al snel op een riante voorsprong kwam.

Die score was in de eerste pauze al geen hele juiste weergave van de verhoudingen in de wedstrijd, maar Nederland kon ook dit duel rekenen op het sterke spel van Robyn Verkaik. De goalie van Zoetermeer maakte in totaal 23 saves. Dat Kazachstan niet van plan was zich zomaar opzij te laten zetten bleek echter tijdens de tweede periode toen de gasten de Nederlandse voorsprong terugbrachten tot 3-2.

GDV 9532
GDV 9764
GDV 9821

Het was daarna de beurt aan Kyanna Lub om de marge weer te vergroten. De in België spelende verdediger loste een onhoudbaar schot om de score op 4-2 te brengen. Dat vormde echter nog niet de beslissing in het duel, want in de openingsminuten van de slotperiode schoot Kazachstan twee keer raak om de wedstrijd weer in evenwicht te brengen.

Het slotwoord was echter voor Oranje. De in haar tweede WK spelende 16-jarige Emily Olsthoorn, speelster van de Lady Ducks in Anaheim, is al het hele toernooi een aanvallende wervelwind in de ploeg van bondscoach Rick van Haren. In de laatste tien minuten van het duel overrompelde ze de vermoeide Kazakse meisjes met twee treffers om Oranje alsnog de winst in de wedstrijd te bezorgen: 6-2.

Olsthoorn sluit het toernooi af met 7 goals en 4 assists in 5 wedstrijden. Alleen Yifan Wang van China scoorde meer goals tijdens dit kampioenschap. Voor Oranje was het daarna afwachten of de zege genoeg zou zijn voor brons. Het team was afhankelijk van winst van China tegen Letland in het slotduel. Dat was nog even spannend, maar uiteindelijk eindigde het duel in een 5-1 overwinning voor China, waardoor Nederland het ijs op mocht voor de bronzen medaille.

China nam de gouden medaille in ontvangst, de Britten pakken het zilver en Turkije degradeert. Maylin Hooijmans werd uitgeroepen tot beste speler van Nederland tijdens het toernooi. Emily Olsthoorn won de prijs van de beste aanvaller in het toernooi.

Foto's: Gertrude de Vries

GDV 9355
GDV 9412
GDV 9439
GDV 9491
GDV 9499
GDV 9532
Nederland viert de winst op Kazachstan
Nederland viert de winst op Kazachstan — © Gertrude de Vries
GDV 0562
GDV 0528