231017 R Hn GP logo WK ICE U18 24 DEF vertical main logo color inverse

WK u18 vrouwen Heerenveen 2024

Nederland U18 juicht na een doelpunt tegen Turkije
Nederland U18 juicht na een doelpunt tegen Turkije — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

21 januari 202409:29

Oranje begint slotdag WK met kans op brons

De U18-vrouwen van Nederland wonnen zaterdag met ruime cijfers van Turkije. Vandaag speelt het team tegen Kazachstan om een mogelijke bronzen medaille.

Nederland was zestig minuten lang de bovenliggende partij tegen de leeftijdsgenoten uit Turkije. Indy van der Meijden scoorde drie keer, Emily Olsthoorn voegde twee goals en twee assists toe aan haar toernooitotaal in de uiteindelijke 9-0 overwinning. Maylin Hooijmans, Gaby Majolee en Chantelle Onderwater waren de andere doelpuntenmakers namens Oranje, dat 25 keer op het Turkse doel schoot.

Bij Nederland kreeg de van haar ziekte herstelde Izzy Prenen haar eerste speeltijd in het doel. Ze verving na twintig minuten wedstrijd Robyn Verkaik en stopte de acht schoten die zij op haar doel afgevuurd kreeg. Van der Meijden schoot met drie van haar vier schoten op doel raak en werd gekozen tot beste speler van de wedstrijd bij Oranje.

SPLT5987
SPLT5612
SPLT5572

Nederland legde de basis voor de ruime overwinning in de eerste tien minuten van de wedstrijd. In iets meer dan veertig seconden tijd troffen Olsthoorn, Van der Meijden en Onderwater doel. Tegen de tijd dat het rustsignaal voor het einde van de eerste periode had geklonken stond er al een 6-0 voorsprong voor Nederland op het scorebord. Olsthoorn met haar tweede van de middag en Majolee en Hooijmans met hun eerste goals van het toernooi waren doeltreffend.

Die drie goals vielen ook binnen drie minuten speeltijd, zoals Nederland ook in de tweede periode meerdere keren toesloeg in korte tijd. Eerst was het Koghee die haar tweede treffer van het toernooi scoorde en de eerste van Nederland op de powerplay. Vervolgens was het anderhalve minuut later Van der Meijden die er 8-0 van maakte. Diezelfde 17-jarige aanvaller van Den Bosch trof ook in de slotperiode nog doel om de eindstand op het wedstrijdformulier te brengen.

SPLT6674
SPLT6260
SPLT6114

Veel tijd om te genieten van de tweede zege van het toernooi heeft Oranje niet. Vanmiddag om 16.30 uur begint de wedstrijd tegen Kazachstan alweer. De tegenstander van vandaag leed een ruime 8-0 nederlaag tegen China. In het eerste duel van de dag hadden de Britse meisjes al met 3-1 gewonnen van Letland.

Oranje begint aan de slotdag met uitzicht op een bronzen medaille, maar heeft dat niet helemaal in eigen hand. Letland heeft met zeven twee punten meer dan Oranje en speelt de slotwedstrijd van het toernooi. Dat is echter wel tegen het al gepromoveerde China dat vooralsnog al zijn wedstrijden won en een riant doelsaldo van 43 goals voor en twee tegen heeft gerealiseerd.

Als Nederland van Kazachstan wint in reguliere speeltijd komt de ploeg van Rick van Haren op acht punten. Kazachstan heeft geen kans meer op brons. Daarmee is er genoeg spanning op de slotdag van het toernooi, dat begint om 13.00 uur met het duel tussen Groot-Brittannië en Turkije, waarin de Britten hun zilveren medaille kunnen veiligstellen. Om half vijf treedt Oranje aan tegen Kazachstan en de avondwedstrijd vanaf 20.00 uur gaat tussen China en Letland.

Foto's: Actiefotografie.nl/Marco Spelten