231017 R Hn GP logo WK ICE U18 24 DEF vertical main logo color inverse

WK u18 vrouwen Heerenveen 2024

Nederland scoort tegen Letland op het WK U18-vrouwen in Heerenveen
Nederland scoort tegen Letland op het WK U18-vrouwen in Heerenveen — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

17 januari 202408:37

Door Joep Meijsen

U18-vrouwen in thriller langs Letland

De Nederlandse U18-vrouwen hebben dinsdagavond hun eerste overwinning op het WK in eigen land geboekt. Tegen Letland kwam de ploeg van bondscoach Rick van Haren drie keer terug uit achterstand om uiteindelijk na penaltyshots de 4-3 winst naar zich toe te trekken.

De Nederlandse U18-vrouwen toonden dinsdagavond in een drukker Thialf veerkracht. De ploeg liet niet alleen de forse verliespartij tegen China van een dag eerder achter zich, maar knokte in het duel met Letland ook tot drie keer toe terug uit achterstand. In de extra speeltijd kreeg Nederland daarna de beste kansen, maar penaltyshots moesten de beslissing brengen. Emily Olsthoorn en Danique Koghee scoorden voor Nederland, terwijl Robyn Verkaik twee loodzware dagen bekroonde door geen penaltyshot van Letland door te laten. Het zorgde voor een explosie van vreugde bij Oranje, dat na afloop het nationale volkslied uit volle borst meebrulde.

Letland had in de eerste en tweede periode in de openingsfase steeds het beste van het spel, waarbij Nederland tijd nodig had om in de wedstrijd te komen. Over de volle zestig minuten was de gelijke stand echter een goede weergave van het spelbeeld en was het aan de spelers om het bonuspunt binnen te slepen. Koghee en Olsthoorn waren niet alleen de succesvolle schutters bij de penaltyshots, maar namen ook de Nederlandse productie voor hun rekening. Olsthoorn eindigde het duel met twee goals en een assist, Koghee had een goal en twee assists. Verkaik maakte 31 saves op 34 schoten.

Drie periodes in evenwicht

Letland had meer schoten op doel dan Nederland, maar Oranje toonde zich voor 450 toeschouwers sterker in de transitie en wist zo voldoende kansen te creëren. De twee ploegen raakten ook allebei nog het ijzerwerk. Belangrijk was dat Nederland veel meer de baas was in het eigen verdedigingsvak, waarbij meer duels om de puck werden gewonnen en de ploeg er ook beter in slaagde om rebounds weg te werken. Dat geeft ook moed voor de laatste drie wedstrijden van het toernooi, waarin Oranje in ieder geval nog meespeelt om een medaille.

Letland kwam via Milana Laletina na zes minuten spelen verdiend op voorsprong. Oranje reageerde door direct vanaf de face-off druk te zetten op het doel van de tegenstander, wat al snel werd beloond met een een goal van Danique Koghee. In de tweede periode herhaalde zich dat een beetje. Anna Elza Glazniece zette Letland opnieuw op voorsprong, maar een fraaie treffer van Olsthoorn zorgde niet veel later voor evenwicht. Daar liet Letland wel een kans liggen, want direct na de goal kreeg de ploeg een powerplay. In plaats van een uitbreiding van de voorsprong leidde dit echter tot de shorthanded goal van Olsthoorn.

In de slotperiode was Letland wel succesvol met een speler meer op het ijs. Emilija Jakovleva scoorde met een schot vanaf de blauwe lijn. Deze keer moest Nederland langer wachten op de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk met nog niets meer dan vijf minuten te spelen. De in Noord-Amerika spelende Olsthoorn nam deze voor haar rekening.

Eerder op de dag waren er al overwinningen voor Kazachstan op Turkije en van China op Groot-Brittannië. Die laatste ploeg maakte ondanks het uiteindelijke verlies wel indruk in de wedstrijd. Vandaag is in Thialf een rustdag, maar donderdagavond is Groot-Brittannië de volgende tegenstander van Oranje.

In de poule leidt China met zes punten uit twee wedstrijden, gevolgd door Letland met vier punten. Groot-Brittannië en Kazachstaan staan beiden op drie punten, Oranje verzamelde vandaag de eerste twee en Turkije is vooralsnog puntloos.

Foto's: Actiefotografie.nl/Marco Spelten

SPLT9466
SPLT9303
SPLT9066