231017 R Hn GP logo WK ICE U18 24 DEF vertical main logo color inverse

WK u18 vrouwen Heerenveen 2024

Nederland - China op het WK in Heerenveen
Nederland - China op het WK in Heerenveen — © Actiefotografie / Marco Spelten

16 januari 202411:13

Door Joep Meijsen

China veel te sterk voor U18-vrouwen

De Nederlandse vrouwen onder 18 jaar zijn het WK in eigen land begonnen met een ruime verliespartij. China bleek in een onderlinge confrontatie veel te sterk voor de Nederlandse landgenoten.

Dat China stevig investeert in ijshockey was duidelijk zichtbaar op het ijs in Thialf. De Chinezen speelden voor het eerst sinds voor corona weer een kampioenschap en zijn daardoor nu op een lager niveau actief dan waar de ploeg thuishoort. China ziet groeikansen voor vrouwenijshockey na de recente Olympische Winterspelen. In het land is eind vorig jaar een profcompetitie voor vrouwen met zeven teams opgezet en er is veel geld beschikbaar voor het inkopen van kennis in vooral Canada.

Nederland is aan het WK in Thialf begonnen met een vernieuwde selectie en kwam maandagavond tegen China eigenlijk op alle fronten tekort. De Chinese ploeg schaatste beter, toonde uitstekende stickhandling en beschikte over een een aantal spelers met een meer dan overtuigend schot. De schotverhouding van 56 tegen 10 schoten vertelt het hele verhaal, net als de 18-0 stand op het scorebord.

Foto's: Actiefotografie.nl (Marco Spelten)

Uitblinker aan Nederlandse kant was de pas 16-jarige Robyn Verkaik, goalie van de U17 van Zoetermeer Panters die haar WK-debuut maakte. Het was sowieso een vreemde dag voor goalies. Zowel Nederland als China hadden maar de beschikking over Ă©Ă©n doelman. De IIHF gaf hier speciaal toestemming voor. Aan Nederlandse kant was Izzy Prenen te ziek om in de bank plaats te nemen. Twee andere goalies zijn naar de Olympische jeugdspelen en dus niet beschikbaar.

Nederland was bij sommige tegenstoten overigens best gevaarlijk. Emily Olsthoorn, spelend bij de Mighty Ducks Ladies, kreeg daarbij de beste kansen. Maar China bleek over een in Canada geboren goalie te beschikken die zich door het eenzijdige spelbeeld niet uit haar concentratie liet brengen en op belangrijke momenten de noodzakelijke saves maakte. Statistieken van Nederland zien er gezien de eindstand natuurlijk niet florissant uit, maar Verkaik werd met haar 38 saves gekozen tot beste speler aan Nederlandse kant. Als Nederland was succesvoller rebounds had weten weg te werken, hadden haar cijfers er waarschijnlijk nog beter uitgezien.

Belangrijkste spelers aan Chinese kant waren Jiayi Hu, Yifan Wang en Ziyu Zhao, die ieder drie goals en twee assists op hun naam brachten. Biyang Zhang scoorde ook nog twee keer, terwijl Wenxiao Yue, ondanks slechts Ă©Ă©n assist, een opmerkelijke +8 noteerde. De wedstrijd werd verder in een sportieve sfeer gespeeld, waarbij pas in de slotperiode wat straffen wegens overtredingen werden gecalled.

Voor Oranje dus vooral een wedstrijd om te wennen aan een sneller tempo ijshockey. Vanavond wacht alweer de volgende tegenstander. Dat is de U18 van Letland, dat het toernooi is begonnen met een 3-0 overwinning op Turkije. De middagwedstrijd werd door Groot-Brittannië met 4-0 gewonnen van Kazachstan. De speeldag in Thialf begint vandaag om 13.00 uur met de ontmoeting tussen Turkije en Kazachstan, vervolgens wordt vanaf half vijf de ontmoeting tussen China en Groot-Brittannië gespeeld en Nederland neemt het vanaf acht uur op tegen Letland.