BIJ HET IJS

Image001

29 maart 202310:08

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

De stropdas


Iedere week bezoeken ruim 100.000 mensen deze website. Dat zijn er heel veel meer dan IJshockey Nederland leden heeft. Veel supporters, ouders, vrienden, bekenden en andere nieuwsgierigen komen hier ijshockeynieuws en -informatie bekijken. Soms kort, soms wat langer. Soms een enkele keer, meestal vaker.

Een vriend van mij deed dat ook. Zelf is hij enthousiast cricketer en voornaam cricketbestuurder. Op deze site zag hij mij met een stropdas. Hij reageerde met: ‚ÄėDa‚Äôs lang geleden dat ik een stropdas heb gedragen! Verwacht men bij ijshockey dat van de voorzitter?‚Äô

Ik weet niet of men dat verwacht van mij. Het is een gebruik dat ik zo heb leren kennen bij het ijshockey. Bij prijsuitreikingen of huldigingen, draag je een stropdas. Sonja van Heteren, mijn trouwe gids in huldigingszaken, controleert altijd of mijn pak, das en speldje recht zitten. Ik kom immers altijd op de foto met iemand waar het echt om gaat. Het zou slordig en respectloos zijn als het allemaal scheef zit. Dat wil Sonja niet.

Op dergelijke feestelijke momenten vind ik de stropdas fijn. Ik vind dat ik daarmee respect toon voor de jubilaris of de winnaar. De meesten worden maar één keer gehuldigd als erelid of lid van verdienste en het zijn toch maar weinigen die een beker of prijs in ontvangst mogen nemen. Het is een belangrijk moment en dat mag benadrukt worden. Dan voelt een kostuum en een stropdas als een passend uniform voor de gelegenheid. Een uniform waarin ik me op dergelijke momenten prettig voel. Een powersuit, zouden vrouwen het noemen.

Afgelopen maandag was ik bij de voetbalwedstrijd Nederland-Gibraltar. Daar waren heel veel stropdassen. Die stropdassen hadden niks te maken met een prijsuitreiking of huldiging. Dat verminderde de waarde van iedere stropdas. Veel foute kleuren ook: oranje, goud en papegaaigroen, zo leek het. Kortom, geen stijlvolle stropdaskleuren.

Veel beter is de donkerblauwe stropdas met daarin geweven de letters IIHF. Dat is de stropdas die ik altijd draag bij ijshockey evenementen. Zaterdag aanstaande bij de Landelijke finaledag van U15, U17 en de vrouwen zal ik de stropdas om hebben. Waarschijnlijk als enige in het stadion. Iedereen kan dan denken, dat zal de voorzitter wel zijn …

Jan Hopstaken

Voorzitter IJshockey Nederland


Delen