BIJ HET IJS

Voorzitter Jan Hopstaken en Centurion Nick de Jong
Voorzitter Jan Hopstaken en Centurion Nick de Jong

27 februari 202411:13

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

Centurion Nick de Jong

Column: Bij het ijs door Jan Hopstaken

Bij de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal in Amsterdam heeft IJshockey Nederland, de Centurion geïntroduceerd. Een Centurion is iemand die 100 interlands of meer heeft gespeeld voor het nationale vrouwen- of mannenteam. We eren daarmee de helden van onze sport. Nick de Jong is zo’n held.

Niet alle Centurions konden bij die eerste uitreiking in Amsterdam aanwezig zijn. Voor die Centurions zoekt IJshockey Nederland een passend moment om alsnog gehuldigd te worden.
Ook Nick kon er in Amsterdam niet bij zijn, omdat hij een wedstrijd moest spelen met de Devils.
Daarom is hij afgelopen vrijdag voor aanvang van de wedstrijd tegen de Kemphanen gehuldigd op het Nijmeegse ijs. In een uitverkocht stadion met 1550 bezoekers. Met de beide teams op de blauwe lijnen ontving hij onder luid applaus de oorkonde en de speld van een Centurion.

In 1996 maakte Nick zijn debuut voor de Devils. Sindsdien heeft hij 128 interlands gespeeld voor het Nederlandse mannenteam. Daarin scoorde hij 5 keer, gaf 22 assists en kreeg slechts 27 strafminuten. Dat lage aantal strafminuten getuigt van de klasse van Nick.

Oud-coaches en -spelers van het nationale team omschrijven Nick als een verdediger die altijd met veel passie deelnam aan de nationale team programma’s. Hij was een bijzonder waardevolle speler in elk nationaal team. Fysiek sterk, altijd aanwezig op het ijs en een rots in de branding. Door iedereen gewaardeerd als teamspeler en als mens.

IJshockey Nederland dankt Nick voor zijn grote inzet en betekenis voor onze sport en wenst hem nog vele mooie wedstrijden op het ijs.