BIJ HET IJS

Het Stel
Het Stel — © Martin de Jong - de Telegraaf

3 november 202307:00

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Het stel

Column: bij het ijs door Jan Hopstaken

Marketing en sponsoring zijn belangrijk voor sport. Tot ongeveer de jaren 80 van de vorige eeuw waren grote sponsors in veel sporten niet gebruikelijk. Dat veranderde daarna heel snel. Op dit moment gaat het om hele grote bedragen. Niet alleen een manier om aandacht voor je merk te krijgen maar ook om je imago te verbeteren. Sportswashing heet dat. Denk aan het laatste WK voetbal in Qatar of de Olympische Spelen in Sotchi.

Ook voor ons ijshockey is sponsoring van belang. Voor de verschillende clubs en verenigingen lukt dat al jaren best goed. Voor de nationale teams en IJshockey Nederland als geheel, lukt dat minder goed. Een groot bedrag voor langere tijd is de laatste 30 jaar volgens mij niet gelukt. We doen daar van alles aan. Met onvoldoende resultaat tot nu toe …

Maar misschien heb ik een nieuwe invalshoek gevonden. Geïnspireerd op twee vrouwen die de laatste tijd volop in het nieuws zijn. Ten eerste zangeres Taylor Swift. Eén van de jongste miljardairs ter wereld en meer dan wereldberoemd bij vooral heel veel jonge vrouwen. Sinds kort heeft ze verkering met een American football speler. Toen ze laatst bij haar vriendje naar een wedstrijd ging kijken, keken er 2 miljoen jonge vrouwen extra naar die wedstrijd. Dat had niks te maken met de sport of met het vriendje. Dat werd veroorzaakt door Taylor. De wedstrijd was opeens aantrekkelijk voor bepaalde bedrijven die eerst niks met dat football hadden.

Afgelopen weekend gebeurde nog zoiets. Wel op kleinere schaal, maar het effect mocht er ook zijn. In Heerenveen zat Jake Paul, het vriendje van Jutta Leerdam op de tribune. De TV uitzending begon met een shot van Jake en niet met de keizerin op de 1000 meter. In het stadion en online was de aandacht voor de influencer Paul groot en daarvan afgeleid voor het schaatsen en dus aantrekkelijk voor sponsors.

Ik dacht toen: welk stel gaat het Nederlandse ijshockey redden? Minder verwacht ik niet. Welke speelster of speler met welk beroemd persoon gaat het mogelijk maken? Help ons. In het belang van het Nederlandse ijshockey vraag ik U: ‘Wie oh wie gaan dat doen?’

Iedereen met liefde voor onze sport rekent op U. Ik kijk uit naar uw ongetwijfeld talloze serieuze en kansrijke reacties.

Namens alle ijshockeyers en ijshockeyliefhebbers: Alvast bedankt !

Jan Hopstaken
Voorzitter IJshockey Nederland