Nl Dames Gb Wielenga

25 mei 202007:44

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Transfers, verlengingen en coronaproof ijshockey

In de Morning Skate op deze maandag al het spelersnieuws van de afgelopen dagen op een rijtje. Verder legt aanvoerder Savine Wielenga van de nationale vrouwenploeg uit hoe ijshockey coronaproof kan worden gespeeld, is er het nodige nieuws uit de Oberliga Nord en komt een herstart van de NHL steeds een stapje dichterbij.

Het was rond Hemelvaart..

druk met spelersnieuws. Zo verlengde Heerenveen het contract met aanvaller Juha Kiiholma, die vorig jaar een belangrijke rol speelde bij het winnen van de beker en het landskampioenschap van Unis Flyers. De club maakte tevens bekend dat Jeremy ten Brink vast onderdeel gaat uitmaken van de hoofdmacht.

Lees hier meer over Kiiholma en Ten Brink >>>

Akim Ramoul heeft...

ook een nieuwe club. De 34-jarige forward maakt de overstap van Geleen naar Herentals. Het is zijn tweede club in België, eerder speelde de makkelijk scorende aanvaller al enkele seizoenen voor Luik Bulldogs.

Lees hier meer over de overgang van Akim Ramoul >>>

Ook Nijmegen Devils...

zette de afgelopen week belangrijke stappen richting completering van de selectie voor het komende jaar. Zo werd vorige week al bekend dat Marco Postma terugkeert bij de Nijmeegse formatie. De 36-jarige aanvaller was vorig jaar nog de clubtopscorer van Geleen.

Lees hier meer over de overstap van Marco Postma >>>

De club haalde verder...

Mike Verschuren binnen, die vorig jaar het seizoen begon bij Geleen Eaters, maar het seizoen uiteindelijk afmaakte bij Eindhoven Kemphanen, de club waar hij als jeugdspeler begon. Verschuren speelde eerder al namens Eindhoven op het hoogste niveau en was actief voor Den Haag.

Lees hier meer over de overgang van Mike Verschuren >>>

Tenslotte maakte Devils ook...

de naam van de eerste import voor het komende seizoen bekend. Het gaat om de 22-jarige Canadees Jesse Gabrielle, die vorig jaar kortstondig voor Den Haag uitkwam.

Lees hier meer over de komst van Jesse Gabrielle >>>

Ook in Geleen zat men...

niet stil afgelopen weekeinde. De club maakte bekend dat coach Gents Bikars, die vorig jaar het seizoen afmaakte bij de club, terugkeert in de bank bij de club. Dat geldt ook voor de rest van de technische staf, met Alf Philippen, Erik Tummers, Zvonko Gibbels en Lambert Keulen.

De club werkt richting...

volgend seizoen onder de noemer Eaters 2.0, waarbij een basis van eigen spelers, aangevuld met spelers van buiten met een Eaters-hart en twee tot drie imports de selectie voor volgend jaar moeten gaan vormen. Daarbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met de jeugdafdeling van de club. Duidelijk is in ieder geval dat verdediger Glenn Bakx komend seizoen weer te zien is in het shirt van Geleen.

Ook Nardo Nagtzaam is...

weer onderdak voor komend seizoen. De Nijmeegse forward verlengde zijn contract bij EC Peiting in de Oberliga SĂĽd, waar hij als Ă©Ă©n van de twee imports aanblijft. Nagtzaam kende vorig jaar een succesvol seizoen op het derde niveau in Duitsland.

Lees hier meer over de verlenging van Nagtzaam >>>

International Savine Wielenga...

komt aan het woord in De Volkskrant in een artikel over sporten met een masker op als bescherming tegen het coronavirus. Ze gaat daarbij onder meer in op het verschil waarbij vrouwen een volledig masker moeten dragen en mannen niet. 'Wij vrouwen moeten blijkbaar mooi blijven. Ik vind het niet zielig als er weer wat tanden over het ijs vliegen als mannen een puck in hun gezicht krijgen. Het is een keuze. Vaak dragen ze pas zo’n vrouwenhelm als ze hun kaak een keer hebben gebroken of hun wenkbrauw flink open hebben gehaald. Die zetten ze dan een paar weken op als het moet genezen. Daarna gaan ze weer terug naar de oude helm.'

Ze denkt dat ijshockey zich...

kan aanpassen om verspreiding van het virus tegen te gaan. 'Er is een
ander type helm, de fishbowl, waarbij je gezicht in een soort vissenkom zit met een rooster waar je door ademt aan de onderkant. Dat lijkt mij voor ons de beste optie. Misschien houdt dat wat spuugdeeltjes tegen.'

IJshockey is volgens haar...

ook niet te vergelijken met andere contactsporten. 'IJshockey is een contactsport, maar je kunt het niet vergelijken met judo of boksen. Je hebt zoveel lagen aan. Onder je pak zit nog een onderlaag met korte of lange mouwen. Alles wordt na de wedstrijd gewassen en de grote beschermonderdelen hang je gewoon uit.'

Clubs in de Oberliga Nord...

zitten ook niet stil. Zo verlengde Hamburg Crocodiles het contract van de 20-jarige aanvaller Tom KĂĽbler, die een jaar eerder overkwam vanuit het jeugdijshockey in de Verenigde Staten. KĂĽbler studeert in Hamburg.

Hannover Scorpions verlengde met...

Patrick Schmid en Ralf Rinke, twee spelers die vorig jaar succesvol waren in het shirt van de club. Tim May keert vanuit Hamburg terug naar Saale Bulls Halle. Nicholas Miglio verlaat die club juist weer na één seizoen. Herne heeft vanuit Iserlohn het 19-jarige goalietalent Jonas Neffin toegewezen gekregen als 'förderlizenz'-speler. Verder verlengde Thomas Richter zijn contract bij Moskitos Essen en maakt Thomas Schmid de overstap van EC Peiting in de Oberliga Süd naar tegenstander Black Dragons Erfurt van Tilburg in de noordelijke tak van deze competitie.

De spelersvakbond in de NHL...

de NHLPA heeft toestemming gegeven voor verdere gesprekken over een hervatting van het NHL-seizoen met 24 teams. Dit zou beginnen met een play-in voor een aantal teams, waarna de eerste ronde van start gaat. Er zijn daarbij ook de nodige vraagtekens. Bijvoorbeeld over de vraag of er een vastgesteld schema gebruikt gaat worden of dat teams na iedere ronde opnieuw op basis van prestaties tijdens het reguliere seizoen opnieuw gerangschikt worden zodat de sterkste ploegen altijd de zwakste overgebleven teams tegenkomen. Ook de lengte van de eerste ronde, best-of-five of best-of-seven is nog onderwerp van discussie.

Goed nieuws is dat...

spelers die naar Europa zijn teruggekeerd tijdens de pauze de Verenigde Staten weer in mogen. De Amerikaanse minister Chad Wolf ondertekende afgelopen week een uitzondering op het reisverbod richting de Verenigde Staten voor buitenlanders.