WK U20 Litouwen 2022 23

WK U20 Litouwen 2022

Gints Bikars en Wil Zwarthoed
Gints Bikars en Wil Zwarthoed

6 december 202218:01

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

Ron Berteling niet mee naar WK Jong Oranje Litouwen

Wil Zwarthoed hoofdcoach, Gints Bikars zijn rechterhand.

Vanwege gezondheidsredenen moet Ron Berteling, coach van Jong Oranje U20, het aankomende WK in Litouwen aan zich voorbij laten gaan

"Nierstenen zijn de boosdoener. Hier heb ik al enige jaren last van en de klachten zijn de afgelopen weken heviger geworden", aldus de recordinternational die veel zin had in het WK. “In september van dit jaar zijn we in Servië met een deel van deze groep gepromoveerd naar een niveau hoger (divisie IIA). Ik keek er enorm naar uit om met deze jonge groep de lijn door te zetten die we in Servië hebben ingezet”. Na goed overleg is gezamenlijk met Ron besloten niet af te reizen naar het WK in Litouwen.

Wil Zwarthoed hoofdcoach, Gints Bikars zijn rechterhand

Het wegvallen van Berteling heeft IJshockey Nederland deels intern op kunnen lossen. De ervaren Wil Zwarthoed is nu de eindverantwoordelijke voor dit Jong Oranje. Zwarthoed is al jarenlang verbonden aan de IJshockey Nederland waar hij diverse functies vervuld heeft. De afgelopen jaren was hij voornamelijk assistent coach bij Jong Oranje U20, deed veel scoutingswerk en was coach van diverse Talententeams van IJshockey Nederland op internationale toernooien. Naast zijn rol bij de bond is Zwarthoed coach bij de Kemphanen uit Eindhoven. Hij betreurt het dat Ron verstek moet laten gaan: “Het is een behoorlijke aderlating dat Ron niet mee kan naar het WK. We hadden goede klik samen op en rondom het ijs, denken hetzelfde over het spelletje en Ron is met al zijn ervaring een perfecte motivator voor zo’n jonge groep”.

Veel tijd om een assistent te zoeken was er niet. Dat was ook niet nodig omdat Gints Bikars meteen enthousiast werd toen Zwarthoed hem polste. De twee coaches werkten al eerder met elkaar bij Smoke Eaters Geleen en hebben altijd goed contact onderhouden. Bikars is momenteel coach in Luik bij de plaatselijke Bulldogs dat uitkomt in de BeNeLeague en is daardoor bekend met een aantal spelers uit de selectie. Bikars sluit per direct aan hij het team.

Het WK begint voor Nederland op 11 december 2022 om 12.30 uur tegen Kroatië. Wanneer er live beelden zijn zullen wij de wedstrijden via IJshockey Nederland uitzenden.