Home OrganisatieWedstrijdzaken → Medische begeleiding tijdens wedstrijden

Medi­sche bege­lei­ding tij­dens wedstrijden

Tij¬≠dens wed¬≠strij¬≠den dient de thuis¬≠spe¬≠len¬≠de ver¬≠e¬≠ni¬≠ging zorg te dra¬≠gen dat er medi¬≠sche assis¬≠ten¬≠tie aan¬≠we¬≠zig is.

IJshockey Nederland verwijst hierbij naar artikel 36 van het sportreglement.

IJshockey Nederland begrijpt dat deze definitie niet geheel duidelijkheid verschaft over hoe medische assistentie eruit zou moeten zien en zal dan ook een nieuw artikelvoorstel voorleggen aan de komende algemene ledenvergadering. IJshockey Nederland vraagt de clubs het onderstaande voorstel vrijwillig in te richten:

We hebben de verantwoordelijkheid over de veiligheid van spelers op het ijs en rond de kleedkamers. Dat betekent dat een adequate en professioneel medische begeleiding een vereiste is. Derhalve vraagt IJshockey Nederland om tijdens alle wedstrijden de medische assistentie in te richten met behulp van een plaatselijke EHBO-er (bij jeugdwedstrijden en seniorencompetities) en/of een gekwalificeerde arts (bij wedstrijden van de Oberliga, BNL en ere ‚Äď en eerste divisie). Deze personen dienen full time bij de wedstrijd aanwezig te zijn en duidelijk zichtbaar (vindbaar) te zijn voor scheidsrechters en officials. Mocht er een voorval zijn dan kunnen deze personen direct worden ingezet. Het is dus onvoldoende om bij een voorval een beroep te doen op plaatselijk aanwezig ijsbaanpersoneel. Deze kunnen namelijk niet full time bij de wedstrijd aanwezig zijn.

Bespreek een medisch protocol met het management van de plaatselijke ijsbaan over o.a. gebruik van brancard, medische ruimte en eventueel oproepen van een ambulance. Denk daarbij ook aan de aanwezigheid en gebruik van defibrillator. Ook het bezoekende team moet denken aan een goed protocol bij blessures op het ijs. Wie gaat naar de speler, wie gaat eventueel met een speler mee naar het ziekenhuis, et cetera.

IJshockey Nederland begrijpt dat dit organisatorisch enig inzet vergt, maar verzoekt de clubs dringend in het belang van de veiligheid van spelers aan dit verzoek mee te werken. IJshockey Nederland zal zich verdiepen in een centraal protocol voor thuisspelende teams en voor de bezoekers. Dit zal tijdens een volgende ALV worden besproken.

Laatst gewijzigd op 13 oktober 2021 om 11:40