Logo WK Estland Tallin 2023

WK Estland 2023 Tallinn

KAL 8104

21 april 202314:54

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Tallinn, de tegenstanders: China

Het Nederlands team opent zondag het wereldkampioenschap in Estland. IJshockey Nederland blikt vooruit naar wat een boeiend kampioenschap kan worden. In de derde aflevering van een reeks over de tegenstanders op het WK treedt China voor het voetlicht.

Bekendste speler

Dat is zonder meer Brandon Yip. De 37-jarige geboren Canadees speelde bijna 200 wedstrijden in de NHL, nog veel meer in de KHL, drie seizoenen in de DEL en een jaar op het hoogste niveau in Finland. Hij is een van de spelers die door China werd aangetrokken om de nationale ploeg te versterken. Hij is de aanvoerder van zowel Kunlun Red Star als China. Op het WK vorig jaar waar ook Oranje aanwezig was had hij drie goals en drie assists in vier wedstrijden. Dit jaar pakte hij 21 goals en 21 assists met 57 strafminuten mee in de KHL.

Bondscoach

China heeft een nieuwe coach in de bank staan. Het gaat om de 57-jarige Greg Ireland, die de afgelopen jaren een functie bij Bolzano combineerde met bondscoachschap in Italië. Hij is ook de hoofdcoach van Kunlun Red Star, de hofleverancier van de Chinese nationale ploeg die uitkomt in de KHL. Ireland brengt een enorme berg ervaring als hoofdcoach mee in de ECHL, AHL, OHL, DEL, Zwitserland, Italië en nu dus China. Hij is de opvolger van de Italo-Canadees Ivano Zanatta, die nu betrokken is bij de Franse nationale ploeg.

Vorig jaar

China debuteerde vorig jaar met zijn ijshockeyploeg op de Winterspelen. Een groot deel van die ploeg reisde vervolgens af naar Zagreb voor het WK Division IIA waar ook Nederland aan deelnam. Met vier overwinningen in vier wedstrijden, waaronder tegen Nederland, en een doelsaldo van 24 doelpunten voor en 12 tegen werd het een glansrijke promotie. Daarmee keert China voor het eerst sinds 2007 terug naar Division I van het internationale ijshockey. Dat was nog voor de splitsing van die divisie in twee in niveau verschillende poules.

Voorbereiding China

China oefende in ieder geval tegen gastland Estland. De ploeg is neergestreken in Letland om de voorbereiding op het komende wereldkampioenschap af te ronden. Een oefenwedstrijd tegen Estland werd daarbij in ieder geval gewonnen. De ploeg zal niet overdreven veel oefenwedstrijden nodig hebben. Het is feitelijk het team van Kunlun minus de imports en enkele niet beschikbare spelers. Vooral de afwezigheid van de makkelijk scorende Parker Foo en de ervaren prof Tyler Wong is interessant.

De selectie

Uit de Olympische selectie van vorig jaar zijn nog 12 spelers over, waaronder de genaturaliseerde spelers Cory Kane, Ryan Sproul, Jake Chelios, Luke Lockhart, Brandon Yip, Jason Fram en Paris O'Brian. Het team telt zeven spelers die in China geboren zijn, het restant is 'import'. Sommige van de in China geboren spelers zijn wel opgegroeid in Noord-Amerika. Een opvallende speler in de selectie is de 35-jarige Colin Joe, die pas na de Olympische Spelen debuteerde voor China, maar nu uitkomt voor Dundee Stars in de Britse competitie. Ook de 26-jarige Alex Riche kwam vorig jaar pas voor het eerst uit voor China op het WK. Voor Nederland zijn het dus bekende namen. Doelman is de nog relatief jonge Paris O'Brien, met twee Chinese goalies als back-ups. Naast Joe en de piepjonge goalie Stephen Chen is Juncheng Yan de enige andere speler die niet voor Kunlun speelt. Hij speelt universiteitsijshockey in Toronto.

Laatste ontmoeting

Nederland en China zijn vorig jaar samen gepromoveerd uit Division IIA, maar China deed dat als nummer Ă©Ă©n. De beslissende wedstrijd tegen Nederland werd met 5-1 gewonnen. Nick Verschuren scoorde op de powerplay de enige treffer van Nederland. Ruud Leeuwesteijn maakte 47 saves in de wedstrijd.