— © IIHF

27 april 202319:24

Door Hans Eeuwes

Oekraïne veel te machtig voor Oranje

Ondanks twee fraaie Nederlandse powerplay doelpunten moet Oranje diep buigen voor een ontketend Oekraïne. De Oosteuropeanen wonnen met maar liefst 14-2.

Meteen onder druk

Al binnen twee minuten moest de startende doelman Martijn Oosterwijk het rubber uit zijn net vissen. En de Oekraïners gingen door. Een tweede doelpunt van Illia Korenchuk. Sporadisch verschijnt Oranje voor het doel van de tegenstander. Vanaf de stick van Ties van Soest gaat de puck voorlangs. En Diego Hofland probeert vanachter het doel via de keeper te scoren. Maar die vlieger gaat niet op. En na een mooie 'toe drag' vlak voor het doel de 3-0 van Danil Trahkt. Maar dan een eerste straf tegen Oekraïne. De powerplay formatie bestaat uit Boet van Gestel, Jordy Verkiel, Joey Oosterveld, Delany Hessels en Jonne de Bonth. Delany Hessels geeft af naar rechts naar de opstormende verdediger Jordy Verkiel, die met een strak polsschot over de vanghand van de doelman inschiet voor 3-1 (12.39). Maar nog voor de eerste thee lukt Oekraïne de 4-1.

Jordy Verkiel
Jordy Verkiel — © IIHF

Weer een powerplay doelpunt van Oranje

De stormloop van Oekraïne gaat in het tweede deel door. Coach Doug Mason vecht de legitimiteit van het doelpunt voor 5-1 aan. Maar tevergeefs. Dus volgt een straf tegen Nederland, die Jay de Ruiter uitzit. Nog voor de derde minuut van de periode is de score 7-1. Iets voorbij de helft van de wedstrijd een ongelukkig tegendoelpunt, als de puck via de schaats van Frits Doop achter Oosterwijk verdwijnt. Een goed geplaatst schot van Delany Hessels gaat via de blocker van de keeper naast. Later een tweede powerplay voor Nederland. De puck gaat heen en weer tussen Danny Stempher aan de boarding en Guus van Nes in de doelmond. Danny passt terug op Guus van Nes. Met een snelle beweging draait Guus zich om en scoort tussen de benen van de doelverdediger. 8-2 na 36.02. Maar na de face off scoort de tegenstander meteen 9-2 en bij de tweede rust prijkt een 10-2 stand op het scorebord.

Gevaar voor het doel van Martijn Oosterwijk
Gevaar voor het doel van Martijn Oosterwijk — © IIHF

Troostende woorden

Even lijkt het erop alsof de aanvalsgolven van de tegenstander stokken. Maar een holding straf tegen Kilian van Gorp resulteert in de 11-2. Halverwege de periode twee tegendoelpunten snel achter elkaar. Daartegenover staat slechts een schot uit een scherpe hoek van Danny Stempher dat geen doel treft. En net nadat de spreekstalmeester de laatste twee minuten van de wedstrijd aankondigd valt de 14-2. Een late straf tegen Diego Hofland kent geen nadelige gevolgen. Na afloop zijn er troostende woorden voor Martijn Oosterwijk van Ruud Leeuwesteijn. En Marvin Timmer valt de eer te beurt om als beste Oranje speler te worden gekroond.

Nederland - Oekraïne - verdediging
— © IIHF

De ploeg blijft erin geloven

Het aantal schoten op doel spreekt boekdelen. 60 tegen 11 in het voordeel van Oekraïne. Lichtpunt is de powerplay efficiëncy van Oranje 66,67%. Na afloop zei
Martijn Oosterwijk:"Gisteren waren we agressief. Vandaag werden we overspeeld. Ik weet niet hoeveel schoten we op doel kregen. Stuiterende puck en rebounds gingen erin. Het is zeker niet het resultaat dat wij wilden. Voor mij was het frustrerend, want je wil de persoon zijn die je team in de wedstrijd houdt. Zaterdag is zeer belangrijk voor ons. We willen in deze divisie blijven. We gaan trainen morgen en onze geesten rijp maken voor de volgende wedstrijd." Doug Mason gaf na de wedstrijd de jongens mee goed voor zichzelf te zorgen en vooral rust te pakken. Team manager Robin de Vroede gaf aan:"De spelers zijn natuurlijk zwaar teleurgesteld. Want normaliter spelen we meestal goed tegen sterke tegenstanders. Het niveau in deze divisie is erg hoog. Maar met nog één cruciale wedstrijd te gaan moet je het zien als wedstrijd zeven van een (best-of-seven) PLayOffs-serie. Positief is dat in deze jonge ploeg de spelers bereid zijn voor elkaar te werken. En dat hebben we nodig in de slotwedstrijd."