Logo WK Estland Tallin 2023

WK Estland 2023 Tallinn

Nederland - Japan 2023
— © IIHF / CATHERINE KĂ•RTSMIK / EESTI HOKI

24 april 202308:08

Door Joep Meijsen

Valse start voor Oranje tegen Japan

De Nederlandse ijshockeyploeg is het WK in Estland begonnen met een dikke nederlaag. Japan was met 8-1 te sterk voor het oranje keurkorps.

Het enige doelpunt van Nederland werd dertien seconden voor tijd gescoord oor Trappers-aanvaller Diego Hofland. Op dat moment was de wedstrijd vanzelfsprekend al lang beslist. Doelman Ruud Leeuwesteijn kreeg de start van bondscoach Doug Mason in een duel waarin Nederland zeker niet verkeerd begon.

De openingsfase verliep zonder noemenswaardige gebeurtenissen en Oranje wist daarna een eerste powerplay van Japan onschadelijk te maken. Nederland kreeg kort daarna zelf een powerplay, waarin een paar kleine kansjes werden gecreëerd. Japan pakte daarna steeds nadrukkelijker de controle over de wedstrijd. en werd al snel beloond. Otsu Kosuke verzorgde de pass voorlangs die dor Kento Suzuki werd afgewerkt voor de openingstreffer.

Voor het einde van de periode was het via Jiei Halliday nog een keer raak, waardoor Oranje met een 2-0 achterstand voor het eerst in het toernooi de kleedkamer opzocht voor een pauze. Als Nederland daar had afgesproken om in de tweede periode opnieuw te beginnen, werd dat al snel lastiger gemaakt door de derde Japanse goal. Makuru Furuhashi scoorde die treffer. Japan had in die periode het meeste puckbezit, nam het doel van Ruud Leeuwesteijn veel onder vuur, maar scoorde nog maar een keer. In de slotminuut was het Teruto Nakajima die tot scoren kwam.

Nederland - Japan 2023
— © IIHF / CATHERINE KĂ•RTSMIK / EESTI HOKI

Powerplay

Vanaf dat moment was wel duidelijk dat er voor Oranje niets te halen viel in de openingswedstrijd van het WK. Dertien seconden na de hervatting was het opnieuw raak. Shogo Nakajima was de maker van dat doelpunt. Tot dat moment waren alle Japanse goals in vijf tegen vijf gescoord. Dat veranderde bij het oplopen van de score in de slotperiode. Een straf tegen Kilian van Gorp leidde tot de tweede treffer van de ochtend voor Teruo Nakajima.

Yushiroh Hirano maakte er vervolgens 0-7 van. Nederland kreeg in de slotfase een kans op de eretreffer tijdens een powerplay, maar incasseerde een shorthanded goal van Taiga Irikura. In de slotminuut scoorde Hofland toch nog het eerste doelpunt van Nederland op dit wereldkampioenschap.

Nederland - Japan 2023
— © IIHF / CATHERINE KĂ•RTSMIK / EESTI HOKI

Weinig tijd voor herstel

Nederland heeft maar weinig tijd om te herstellen. De volgende wedstrijd staat vandaag alweer op het programma. Estland is de tegenstander van Nederland. Voor ruim 1500 toeschouwers domineerde die ploeg de wedstrijd tegen Servië, de schotverhouding was 53 tegen 15 in het voordeel van het gastland, maar had uiteindelijk een shootout nodig voor de 2-1 winst.

Ook het derde duel van de dag was loeispannend. OekraĂŻne en China verspeelden allebei een voorsprong van twee doelpunten, waardoor overtime daar de beslissing moest brengen. Cory Kane scoorde voor China het winnende doelpunt, waardoor de ploeg op kampioenskoers zit.