Guus van Nes in de aanval — © IIHF

29 april 202315:24

Door Hans Eeuwes

Oranje blijft in Divisie 1B

Het Nederlands team heeft aan de minimale opgave voldaan. Tegen Servië was de stand na de reguliere speeltijd 2-2. En dat betekende één punt. Dat ene punt was genoeg om in de eindrangschikking Servië voor te blijven. En dus speelt Nederland ook in 2024 in Divisie 1B. Dat Nederland de shoot out niet kon winnen en de wedstrijd met 3-2 verloor is slechts van statistische waarde.

In de eerste periode een eerste schot van Ties van Soest. Maar de keeper redt. Nederland bouwt in de eerste vijf minuten een overwicht op. Er zijn kansen voor Diego Hofland en Danny Stempher, maar geen doelpunten. Servië kruipt dan een beetje uit zijn schulp. Maar Ruud Leeuwesteijn staat paraat in het doel van Oranje. Dan een lange pass van Noah Muller op Diego Hofland. Diego schaats achter het doel langs en geeft dan een achterwaartse pass in de doelmond. Daar staat Guus van Nes, die met een bekeken vlak schot scoort, 0-1 na 8.13. Maar nog geen twee minuten later een goede aanval van de Serviërs en de alleen gelaten gevaarlijke aanvaller Mirko Djumic schiet over de duikende Leeuwesteijn in het doel voor de 1-1 gelijkmaker. Jay Huisman wordt aan de boarding vast gehouden door een Servische verdediger. En dus powerplay. Wel schoten van verdedigers Noah Muller en Boet van Gestel, maar geen doelpunt. Oranje blijft drukken. En vlak voor de eerste pauze betrappen de scheidsrechters Servië op het spelen met een man te veel. Maar de tijd is voor Ties van Soest en medespelers te kort om een effectief powerplay op te zetten.

Ties van Soest en Ernesto Klem (17)
Ties van Soest en Ernesto Klem (17) — © IIHF

Nederland pakt de leiding

Op de powerplay het bekende passje van Danny op Guus in de slot. Guus draait zich om maar kan ditmaal de doelman niet nedwingen. De ploegen zijn daarna ana elkaar gewaagd, totdat Noah Muller onreglementair onder uit wordt gehaald. Op de powerplay schoten van Joey Oosterveld (eindstation keeper) en Jordy Verkiel (naast). Maar ook bij vijf tegen vijf behoudt Oranje het overwicht. Jay Huisman geeft naar links af op de meegeschaatste Jordy Verkiel. Die lanceert een machtig schot en tergend langzaam rolt de puck tussen de benen van de keeper het doel in, 1-2 na 29.16. Tweemaal kort achter elkaar verdwijnt Jonne de Bonth naar de strafbank voor vergrijpen aan de boarding. Maar mede door het goede straftijd doden van Diego Hofland. Net voor tijd zit Ernesto Klem een straf uit wegens de te veel spelers op het ijs. Novakovic probeert dan een Van Nesje, maar de vanghandschoen van Ruud Leeuwesteijn voorkomt erger.

Frits Doop (2) en Ruud Leeuwesteijn
Frits Doop (2) en Ruud Leeuwesteijn — © IIHF

Einde reguliere speeltijd

Shorthanded bezweert Ruud Leeuwesteijn het Servische gevaar. Maar ook nadat Oranje weer compleet is blijven de Oosteuropeanen aandringen. Het schot van Ties van Soest ketst af op de buitenkant van de paal. En na een snelle actie aan de overkant valt de in de lucht hangende gelijkmaker. Er is dan nog 7.28 te spelen. Pech heeft Danny Stempher als hij met zijn schot slechts de lat raakt. Achter het Servische doel wordt Delany Hessels vastgehouden. Dus gaat Nederland op de powerplay. Pech heeft Boet van Gestel met zijn machtig slapshot van de blauwe lijn. De puck raakt de buitenkant van de paal. Servië neemt een Time Out. Maar vooralsnog blijft de keeper in zijn kooitje. Met nog 74 seconden te spelen gaat doelman Rankovic naar de kant voor een zesde veldspeler. Met nog negen seconden op de klok een kneeing straf tegen Kilian van Gorp. Ties van Soest, Danny Stempher, Jordy Verkiel en Noah Muller blijven in de resterende tijd meester van de situatie. Stand na de reguliere speeltijd is dus 2-2.

Servië - Nederland
Servië - Nederland — © IIHF

Weer het ijzer

Na drie minuten pauze start de verlenging van vijf minuten. Servië heeft nog 1.15 minuut powerplay en mag met vier veldspelers optreden. Aan Nederlandse zijde staan Noah Muller, Jordy Verkiel en Danny Stempher op het ijs. Later in de verlenging een mooie solo door de linies van Noah Muller. Helaas kan hij de backhander niet over de legguard van de goalie tillen. Diego Hofland schiet naast. En dan een prachtige kans voor Danny Stempher, die de puck aangereikt krijgt door Guus van Nes. Danny's schot schampt echter de bovenkant van de lat. En dan is plots de tijd om. En dat betekent een serie van vijf strafschoten. Het schot van Jordy Verkiel verdwijnt in de vanghandscheon van de Servische doelman. Op weg naar het doel vergeet Guus van Nes de puck en de keeper weert het schot van Jay Huisman af. En dat terwijl Ruud Leeuwesteijn driemaal moet capituleren. En dus gaat de wedstrijd met 3-2 naar Servië. Maar door het gelijkspel na de reguliere tijd verdient Oranje een punt en blijft daardoor in de eindklassering Servië voor. Servië degradeert en Nederland handhaaft zich in Divisie IB.
Jan Hopstaken overhandigt Jay Huisman het tasje dat hoort bij zijn uitverkiezing tot 'man van de wedstrijd'. Overigens heb ik dit keer op de videobeelden mevrouw Hopstaken niet met haar groene breiwerk gezien.

Na afloop zegt aanvoerder Danny Stempher:"We hebben grote delen van de wedstrijd slordig gespeeld. En we gaven veel te veel kansen weg. De derde periode was niet best. Maar gelukkig haalden we de verlenging. In dit toernooi waren we allemaal blij met de overwinning tegen China. Dat was de kers op de taart in dit toernooi. En natuurlijk zijn we blij dat we in deze IB divisie blijven. We hopen daar een jaar of vijf te blijven en misschien daarna promoveren."

Voor Jay Huisman is het zijn eerste WK bij de senioren. Hij zegt:"Het was superleuk om in dit toernooi te spelen. Het niveau was hoog, de spelers zijn snel en sterk aan de puck. Maar we hebben het goed gedaan. En de uitverkiezing als 'man van de wedstrijd' is natuurlijk een mooie opsteker. Volgend jaar wacht de volgende uitdaging, namelijk de overgang naar de Tilburg Trappers. Daar kijk ik erg naar uit."